ОДРЖАНА ОБУКА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ПОВРЋА У ПЛАСТЕНИЦИМА

876

   Текст: Слађана Брајовић / Радио Меџик

      У оквиру пројекта „Подршка развоју пластеничке производње“ који општина Власеница реализује са швајцарском организацијом Царитас, данас је у Власеници одржана теоријска обука корисника пројекта. Елведин Алић савјетник за повртларску производњу у швајцарском Царитасу каже да је обука саставни дио пројекта. “Након ове, да кажемо теоријске обуке, радићемо са корисницима на терену, што је примарни циљ” – каже Алић.

   Корисници пројекта, њих 30, изабрани су у децембру прошле године када је организовано и потписивање уговора. Кажу да ће им бављење пластеничком производњом много значити. “Одлучио сам се за пластеник да би побољшао квалитет поврћа, јер временске прилике сад не дозвољавају да се поврће узгаја на отвореном” – каже пензионер Саво КЉештан из села Јасен.

   Јела Лазић из Драгасевца до сада није имала пластеник. “Пријавила сам се за своје потребе. Уколико буде било вишка наравно да ћемо продавати. Добили смо пластеник од 50 квадрата па ако буде било потребе за већим, тражићемо још” – каже Јела.

   Почетница у пластеничкој производњи је и Снежана Тодоровић са Тугова. “Хвала општини и Царитасу што су нам омогућили да по повољним условима набавимо пластеник. Обука ми много значи јер први кораци су тешки, кад се уходаш онда је све лакше ” – каже Снежана.

   Мулија Субашић из власеничког насеља Језеро, жели да производи здраву храну а пластеник од 50 квадрата ће јој то омогућити. “Једноставно хоћу да једем здраву храну. Имам већ један мањи пластеник али сам на вјетровитом подручју, тако да ми је највећи задатак “сачувати пластеник од вјетра” – каже кроз смијех Мулија.

   Шеф одсјека за развој општине Власеница Жељко Дамљановић каже да је овим пројектом омогућена набавка пластеника површине 50 и 100 метара квадратних и додаје да је вриједност пројекта око 50 000 КМ. “Општина Власеница и Царитас финансирају пројекат са по 40% а корисници са 20% а монтирање пластеника биће обављено чим временске прилике дозволе” – каже Дамљановић.

   Тренутно на подручју општине Власеница има око 100 пластеника, од којих је у протекле двије године инсталирано 70 пластеника преко пројеката које је у потпуности или по принципу суфинансирања реализовала општина Власеница.