ОДРЖАНИ ГАСТРО СУСРЕТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ВЛАСЕНИЦИ

1291

    Текст: Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

    „Гастро сусрети Републике Српске – Власеница 2020“,  манифестација чији је циљ промоција и афирмација гастро понуде, али и чување од заборава традиционалних јела и пића, окупила је у Власеници произвођаче из цијеле Републике Српске, али и Србије, и сви се слажу да је овај град још једном оправдао епитет доброг домаћина. 

  „Ова манифестација има велики значај за нашу локалну заједницу, али и за ширу регију, зато што Власеница има одређене туристичке потенцијале које планира да развија у предстојећем периоду. „Гастро сусрети Републике Српске  – Власеница 2020“, који су први пут одржани у нашем граду, имају сврху представљања и промоције понуде које има наша локална заједница, наши пољопривредни произвођачи, вриједни домаћини, како бисмо баш ту понуду могли да представимо јавности“, јасан је  Младен Поповић, посланик у Народној скупштини Републике Српске, који је у име општине Власеница поздравио излагаче и госте. 

 

   Туристичка оранизација Реублике Српске у Власеници је нашла поузданог партнера за организацију Гастро сусрета.

   „Власеница се кандидовала за домаћина ове манифестације управо великим улагањима у пољопривреду и бројним сеоским домаћинствима која производе различите и сјајне производе, које су и брендирали. Истраживања показују да туристи не жале новац за храну и да желе да пробају оно што је аутентично у земљи у коју долазе и то је оно што су мали излагачи понудили на овом окупљању у Власеници. Наш задатак је да организујемо едукацију која ће њихова знања подићи на један виши ниво и да им на тај начин помогнемо да њихови производи стигну у наше  ресторане“, истакла је Нада Јовановић, директорица Туристичке организације Републике Српске. 

 

   Поред промоције и афирмације гастро понуде Репубике Српске, ова манифестација имала је и едукативни карактер, па су учесници имали прилику да чују и предавања  еминентних стручњака у овој области: др Александра Ђурића, који је говорио о гастро туризму, и професор Предрага Тошића који је причао о славским јелима и њиховом потенцијалу. 

   „На својим предавањима често истичем да је битно да користимо домаће производе и домаћа јела, домаће намирнице, да промовишемо нашу традицију, како у гастро, тако и у стандардном туризму, што су у овом случају славска јела. Славска трпеза карактеристична је за наш народ, јер смо једни од ријетких који славе славу. Из тог разлога је већина излагача представила домаће производе који се често нађу и на трпезама које се организују у част неког свеца“, сматра Предраг Тошић, професор у Угоститељско-туристичкој школи у Бањој Луци. 

  На „Гастро сусретима Републике Српске  – Власеница 2020“, није изостао ни такмичарски дио.  Жири, којим је предсједавао професор Пајисија Петровић, је имао тежак задатак да изабере најбољу ракију, а након оцјењивања бистрине, мириса и укуса, диплому за прво мјесто добио је Дејан Ђурђевић из Лазаревца, Власеничанин Војин Ђурић био је други, док је породица Шулић из Шековића освојила треће мјесто.