ОПШТИНА ОБЕЗБИЈЕДИЛА САДНИ МАТЕРИЈАЛ

1591

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Колико се у Власеници ради на подршци пољопривредницима, доказ је и најновија акција општинске управе. Њих стотињак који се баве пластеничком производњом добило је садни материјал, за који је из буџета општине издвојено 4.650 KM.

“Набављено је  4 000 садница паприке, исто толико парадајза и 2 000 садница краставца за све оне који се баве пластеничком производњом или су исказали потребу за њима. Ми имамо више од стотину корисника који су у протеклом периду добили пластенике, а пандемија је утицала на то да сви сију веће површине него што су до сада сијали и да желе да произведу више хране него до сада.  Добављач садног мнатериајла је  Пољопривредна задруга ОПЗ Агрофуд, са сједиштем у Коњевић Пољу”, наводи Жељко Дамљановић, шеф Одсјека за развој у Општини Власеница.

Божидар Карличић из села Доле истиче да његовој петочланој породици пластеник од 50 квадрата обезбјеђује здраво, домаће поврће.

“Желимо, прије свега, да се захвалимо начелнику Мирославу Краљевићу, који нам је све ово обезбиједио. Имали смо још један пластеник, од стотину квадрата, који смо  добили од општине, али га је уништио олујни вјетар. Оно што произведемо довољно је за наше потребе. Производњу планирамо проширити уколико дјеца остану овдје, с обзиром на то да завршавају школу”, каже Kарличић.

Власеничанка Бојана Савић поврће узгаја у башти поред куће, а расад је добила без обзира на то што још увијек нема пластеник.

“Случајно сам чула за подјелу, јавила се и добила саднице паприке и парадајза. Захвална сам општини на овој помоћи, јер сваке године садим поврће за потребе своје породице, јер је здравије, није прскано. Баш сам позитивно изненађена овим гестом”, искрена је  Савићева.

Кроз различите пројекте, Општина је обезбиједила више од стотину пластеника за становнике који су исказали жељу да се баве пластеничком производњом.