ОПШТИНА ВЛАСЕНИЦА И UNDP ЗАВРШИЛИ ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОЈЕКАТ

481

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Општина Власеница заблистала је у новом руху. Након шест мјесеци радова, завршена је санација објекта изграђеног 1888. године.

Шеф одсјека за развој у Општинској управи Жељко Дамљановић истиче да је санација и реконструкција објекта урађена у склопу пројекта „Унапређење економичности и ефикасности општинске администрације кроз успостављање савремених метода рада и примјена мјера енергетске ефикасности”.

„Овај пројекат је реализован  у склопу пројекта  Интегрисаног локалног развоја (ILDP) која финансира Влада Швајцарске,  односно Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC) путем развојног програма УН у Бих (UNDP).  Укупна вриједност пројекта је 271 099 КМ, од тога је УНДП финансирао 120 330, Општина Власеница из свог буџета нешто више 150 000 КМ. Укупна вриједност радова на санацији је 233 905  КМ без ПДВ-а“,  каже Дамљановић и објашњава шта је све урађено.

„Извршена је санација крова, замјена унутрашње и вањске столарије, санација електро-инсталација, набавка и инсталација рачунарске опреме и нових софтверских рјешења,  као и обука и јачање капацитета општинских службеника како за примјену нових софтвера, тако и помоћи и пружања услуга и помоћи рањивим категоријама. Осим тога, поред санираног пројекта,  унапријеђени су људски, институционални и технички капацитети за пружање услуга грађанима,  промоција пројекта ILDP и овог конкретног пројекта широј јавности“, објаснио је шеф Одсјека за развој.

Начелник Власенице Мирослав Краљевић наводи да је санација једне од најстаријих зграда у Власеници била неопходна.

„Зграда општине изграђена је прије неке 132 године и ово је прва озбиљнија реконструкција ове зграде. Захвалан сам нашим пријатељима и партнерима из UNDP-ија и Влади Швајцарске  јер су препознали нашу локалну заједницу и наградили нас, и то нам је дала иницијална каписла да кренемо у све ово. Од ових средстава успели смо завршити неких 50 посто онога што је било потребно урадити на самој згради.  Фасада остаје за сљедећу годину, јер је неопходно да се основна структура објекта  сачува.  Осим што је било неопходно урадити санацију крова, било је потребно да се и енергетска прича промени, јер смо трошили огромна средства за грејање објекта.  План је да се у наредном периоду реши и остатак, да се створе одлични услови, да наши радници имају савремене услове за рад. Чињеница је да је општина Власеница једна од најбоље организованихлокалних  управа у Републици Српској и БиХ, јер смо по том основу и добили средства за овај пројекат“, јасан је начелник Краљевић.

Он додаје да Власеница у будућности има велике планове.

„Наш циљ је да што прије наша општина уђе у ред развијених општина, а за то имамо реалне основе, јер смо у протеклом периоду урадили много пројеката, да смо их реализовали, имамо велике планове и амбиције и са својим сарадницима“.

Осим санације зграде, у склопу овог пројекта реализоване су и двије активности важне за повећање услуга грађанима: увођење MS Exchange Serverа и електронског система  овјеравања докумената.

„Познато је да је мејл, односно електронска пошта, генерално електронска  размјена информација,  један од кључних алата комуникације. Једно од најбољих пословних рјешења управо намијењених за те сврхе јесте MS Exchange Server који се базира и темељи на принципу рада електронске поште. Поред тога,  он свим нашим корисницима  и клијентима пружа размјену разних типова и облика информација, да ли кроз властите или јавне фолдере, затим омогућава креирање праћења договарање састанака и свих осталих информација које су кључне у нашем раду. MS Exchange Server је од 24. септембра у примјени и поред тога што смо генерално побољшали наш систем рада, повећали смо и сигурност и обим размјене информација на свим ниовоима, како на локалном, односно интерном нивоу, унутар управе тако и ван ње, односно са грађанима, другим организацијама и институцијама. Омогућили смо приступ подацима  корисницима и клијентима  са било ког другог, удаљеног мјеста чиме директно   повећавамо оперативну учинковитост комплетне  општинске администарције“, каже Бранислав Петковић, виши стручни сарадник за информационе технологије и шеф шалтер сале.

Друга проведена активност, увођење електронског система  овјеравања докумената,  је можда и важнија за грађане Власенице.

„Постојећи систем ручног овјеравања потписа, преписа,  рукописа,  замијењен је новим, модерним системом, гдје се сви подаци електропнски обрађују, а поред тога  сада имамо ситуацију да се овјеравање може вршити на три шалтера истовремено, што до сада није био случај, па смо тиме ријешили и један од наших највећих проблема у Центру за пружање услуга грађанима – чекање на овјере. Све ове мјере проведене су у циљу наше ефикасности и учинковитости , али и повећања квалитета услуга које пружамо и то је нешто што је наш свакодневни циљ“, закључио је Петковић.

Општина Власеница је дио Пројекта интегрисаног локалног развоја од 2013. године, а 2019. године добила је другу награду у рангирању општина и бодовању на основу успјешности.