ОПШТИНА ВЛАСЕНИЦА ПРИРЕДИЛА СУСРЕТ СА КУСТОСОМ СРПСКЕ КУЋЕ НА КРФУ- ЉУБОМИРОМ САРАМАНДИЋЕМ

410

     Текст: Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

    Власеничани који воле историју, али и лијепу писану ријеч, имали су прилику да од Љубомира Сарамандића, кустоса Српске куће на Крфу, сазнају зашто се за ово грчко острво каже да је „српски Јерусалим“, али и да спознају важност ходочашћа на ово мјесто, на предавању и промоцији књиге „Ходочашће на Крф“, који су у петак, 21.2.2020. године, одржани у амфитеатру Шумарског факултета у Власеници. 

    Љубомир Сарамандић, који већ двије деценије посјетиоце Српске куће упознаје са историјским фактима, али и сачуваним причама учесника у једном од најтрагичнијих, али и најславнијих догађаја у српској историји, од јануара до марта, широм Србије и региона држи предавања везана за ову тему, у Власеници је имао прво гостовање  у Републици Српској. 

   „У  зимским мјесецима, када немам обавеза на Крфу, покушавам да дам одговор на питање: „Зашто треба доћи на Крф?“. Први пут сам у Власеници и имао сам задовољство да пренесем нека своје искуства  и осетио сам оно што осетим и у Српској кући – да грађани Републике Српске имају посебну емоцију према том историјском тренутку. Ту емоцију можемо да разумемо као неку врсту двоструке идентификације. Свако овде има неко своје лично искуство, неку судбину, неку избегличку колону, која га подсећа на то што се дешавало пре сто година. Осим тога, вероватно постоји једна вековна тежња ка стварању једног заједничког идентитета са припадницима наше нације из матице“, истакао је кустос Српске куће на Крфу. 

 

   Покровитељ овог јединственог културног догађаја  била је општина Власеница. 

   „Част нам је што смо угостили господина Сарамандића, јер је ово његова прва посјета Републици Српској овим поводом. Општина Власеница жели да подржи  све културне догађаје, посебно оне који враћају помало заборављену српску историју и јачање срспског идентитета. Велики број посјетилаца је показао да је Власеница жељна оваквих манифестација и ми ћемо се трудити да у наредном периоду направимо сличне догађаје“, казао је замјеник начелника Горан Ђурић.

 

   Иницијатор овог предавања био је др Видомир Обрадовић, професор на Природно-математичком факултету у Бањој Луци. 

   „Када сам, са својим студентима,  био на теренској настави у Грчкој, и када смо сазнали да смо, у посљедњих двадесетак година, прва организована група студената која је дошла на Крф, родила се идеја да мао популаризујемо ту нашу српску голготу, да покажемо и другима те просторе који су јако битни за српски идентитет и за српски народ и да некако укажемо значајније поштовање нашим прецима чије су кости остале на дну Јонског мора. Вјерујем да су Власеничани уживали у надахнутој презентацији и причи господина Сарамандића и ово је један позив да посјећујемо и поштујемо више наше српске светиње и указујемо почаст коју заслужују наши преци који су прошли Албанску голготу“, сматра др Обрадовић. 

 

   Српска кућа на Крфу посвећена је Србима који су, послије повлачења око 400 000 српских војника и избјеглица преко Албаније 1915. године, на овом грчком острву боравили од 1916. до 1918. године, а у њој се налази и Почасни конзулат Србије.