ОПШТИНСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ЗАРОБЉЕНИХ И ПОГИНУЛИХ БОРАЦА И НЕСТАЛИХ ЦИВИЛА И БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ЗАБРИНУТЕ ЗБОГ УЧЕСТАЛИХ И АГРЕСИВНИХ НАПАДА БОШЊАЧКЕ ПОЛИТИКЕ

2155

Организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата су данас, на прес конференцији уприличеној у просторијама општинске Борачке организације, указале на учестало изазивање међунационалних сукоба од стране Бошњака у Власеници.

Предсједница Општинске организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Власеница Нада Нинић наводи да  посебно забрињава чињеница да мржњу потпирују припадници Полицијске станица Власеница бошњачке националности.

“Општинска организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС Власенице и Борачка организација општине Власеница изражавају забринутост и огорченост због све учесталијих и агресивнијих напада бошњачке политике, која чини све како би се нарушили међуљудски односи у Власеници и изазвале међуетничке тензије, а који су све учесталији након најновијих политичких дешавања на нивоу БиХ и покретањем иницијативе Републике Српске за враћање противуставно преузетих надлежности Републике Српске од стране БиХ. Дјеловање пробошњачких националиста, по налогу ментора из ФБиХ, које је усмјерено на нарушавање односа Бошњака и Срба и отворено изазивање тензија и провоцирање инцидентних ситуација у Власеници, а чији су актери првенствено припадници МУП РС, Полицијске станице Власеница бошњачке националности, и то: Ферхатовић Муамер, као организатор и предводник, уз учешће Зекић Рашидa и Патковић Елвира, те осталих припадника МУП бошњачке националности, у Власеници, као и регији Бирач. Ферхатовић Муамер је познат и по томе што непрестано врши притисак и застрашује учеснике и борце Одбрамбено отаџбинског рата, са намјером да изнуди лажна свједочења против Срба у монтираним процесима пред Судом БиХ, и за наведене активности добија огромну суму новца, све по налогу Хаџиомеровић Мује, који обавља функцију члана Колегија директора Института за нестале особе БиХ. Наведена лица обилазе Бошњаке у Власеници, позивају на рат и испитују расположење бошњачког становништва, са намјером организовања одређених група за борбено дјеловање, како то они називају, и намјером наоружавања истих. Слично дјеловање параинституционалних група је утврђено на регији Бирач“, истакла је Нинићева.

Радомирка Дувњак из ове организације наводи само један од примјера  ратнохушкачке реторике.

„Један од организованих видова окупљања бошњачких ратних хушкача је састанак организован 19.12.221. године у Церској у Власеници, ради посјете Авдић Мурата и Реџић Алије из Зенице, обојица припадници такозване армије БиХ и добитници „златног љиљана“ за злодјела која су чинили према Србима у претходном рату. Нааведене прилике, именовани су, уз присуство већег броја бошњачког становништва, у вјерском објекту на подручју Церске, одржали ратнохушкачки говор, наводећи да је бошњачко становништво спремно пружити и оружани отпор, како би спријечили наводно рушење уставног поретка БиХ. Истог дана, у Власеници, на гробљу „Ракита“, наведена лица су одржала сличне говоре, у којима се истакао и још један тзв. „златни љиљан“, Окић Самир, лице у блиском родбинском односу са припадником МУП РС, Полицијске станице Власеница, Ферхатовић Муамером. Именовани је на подмукао и крајње перфидан начин, кроз отворени говор мржње према Србима, износио низ неаргументованих лажи, подстичући међуетничке тензије“, навела је Дувњакова, која  ни 30 година од његовог нестанка, не зна шта се десило са њеним супругом Николом, борцем Војске Републике Српске.

Предсједник Општинске борачке организације Власеница Миле Симанић очекује да надлежне институције предузму одговарајуће мјере како би се ратни хушкачи зауставили.

„Питамо се: како је могуће да се у Републици Српској противзаконито одржавају овакви скупови са циљем подизања тензија и међуетничке мржње и у намјери организовања бошњачког становништва за евентуална борбена дејства, како су актери навели? Тражимо одговоре на питања с којим правом тужилаштво и полицијски органи не предузимају ништа поводом оваквог дјеловања, које има обиљежје више кривичних дјела, а нарочито када је у питању дјеловање полицијских службеника из Власенице?  Осуђујемо све институције и појединце који својим поступцима чине да се у Власеници дјелује на овакав начин, уносећи тензије и немир. Тражимо од свих наших представника који имају утицаја и моћи у свим институцијама да учине све како би се заштитила основна права и слободе свих становника Власенице, регије Бирач, као и Републике Српске. Изражавамо осуду, и упућујемо јасну поруку будућим генерацијама да све институције, све власти, и грађани Републике Српске морају бити апсолутно свјесни опасности од монструозне бошњачке идеологије, која тежи представити Србе као искључиве и једине кривце, а која константно менторише нарушавање мира на овим подручјима. Тражимо одговорност!”  закључио је Симанић.

Општинска Борачка организација и  Општинска организација заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Власеница апелују на све грађане Власенице на поштовање и међуетничку толеранцију.