ОСМИ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ И ПРИВРЕДЕ У ВЛАСЕНИЦИ

351

На Тргу српских бораца у Власеници, данас је у јутарњим сатима, отворен је 8. Сајам пољопривреде и привреде. Организатори сајма су Привредне комора Републике Српске, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Општина Власеница.
Велики је број посјетилаца на сајму данас, што нас јако радује. Око 80 излагача је присутно на сајму, на само из Власенице и региона, него и из Федерације БиХ, Србије и Црне Горе. На овај начин помажемо нашим пољопривредним произвођачима. Власеница посједује природне ресурсе за развој и производњу пољопривредних артикала и циљ нам је повезивати село са градом. Велики утицај имаће Ски центар „Игришта“ који ће подићи развој и продају домаћих производа. Глобална криза која нас је задесила на неки начин нас тјера да сами производимо храну што има изразито позитиван утицај на нашег грађанина. Ми, овдје, имамо ситуацију да се морамо прилагодити и мањим обрадивим површинама и узгајати производе, тј. Власеница као локална заједница мора подржати и мале произвођаче, а путем сајма то итекако чинимо,“истакао је начелник Општине Власеница, Мирослав Краљевић.“
И ове године смо подржали организацију овог сајма. Комора покушава да препозна социо-економске изазове и да кроз одређене приједлоге и мјере, у складу са параметрима Владе Републике Српске, настојимо утицати на креирање будућих стратешких докумената, са циљем стварања повољнијег пословног окружења. Сајам за ову малу локалну заједницу је јако значајан, односно, морамо да јачамо своје извозне капацитете. Имајући у виду глобална дешавања која се рефлектују и на нас, изразито су битни овакви сајмови и могућност излагања домаћих производа,“изјавио је Стево Савић, предсједник Подручне привредне коморе Бијељина.
Поред многобројних излагача на сајму, свој штанд имали су и ученици другог разреда ОШ „Вук Караџић“ Власеница. Они су са њиховом учитељицом Наталијом Перендић изложили „посебне производе на сајму“, тј. слаткише и сланише, које су припремали са својим укућанима. Како Перендићева наводи, новац који буде прикупљен на сајму, искористиће у неке друге сврхе, за неке корисне ствари у школи, а добар провод на сајму и узбуђење видљиви су и на њиховим лицима.