ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА САОБРАЋАЈА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

990

Извор: МУП РС

    Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске ће током августа у већем дијелу Републике Српске спроводити акцију „Појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на контролу брзине кретања возила и утврђивања алкохолисаности возача“.

Позивају се грађани, возачи моторних возила на максималну опрезност приликом кретања у саобраћају, са посебним нагласком на поштовање брзине кретања возила, као и да приликом учествовања у саобраћају не конзумирају алкохол.
Кључне препоруке возачима који се спремају на годишње одморе и дужа путовања јесу да провјере техничку исправност својих возила, да не конзумирају алкохол пред пут и за вријеме вожње, као да не возе уморни и болесни. Савјет је и да се избјегавају дуготрајне вожње, без пауза посебно у ноћним часовима.

Напомињемо да је у првих шест мјесеци ове године у Републици Српској неприлагођена брзина кретања возила била узрок 22,8 % саобраћајних незгода, односно 953 од 4.183 саобраћајних незгода колико их је евидентирано у поменутом периоду. Такође, у поменутом периоду,због вожње под утицајем алкохола из саобраћаја je искључен 7.101 возач од укупно 8.975 искључених возача из саобраћаја.

У периоду јануар – јун 2017. године догодиле су сe 4.183саобраћајне незгоде, што је за223 или 5,1% мање него у истом периоду 2016. године. У саобраћајним незгодама смртно je страдалo45 лица, теже је повријеђено 275 лица, док су лакше повријеђена 1.042 лица. Број смртно страдалих лица је мањи за 33,8 % (или за 23 лицa) у односу на упоредни период 2016. године.