ПОЈЕДИНИ ЛИЈЕКОВИ ОД ЈУНА ДУПЛО ЈЕФТИНИЈИ

2430

Извор: Независне новине/ Урош Вукић

     САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА – Примјеном Правилника о начину контроле цијена, начину обликовања цијена лијекова и начину извјештавања о цијенама лијекова у БиХ, поједини лијекови појефтиниће и преко 50 одсто, а такав цјеновник може се очекивати половином јуна.

   Иако су поједини медији објавили да су цијене лијекова у апотекама од почетка маја ниже, то ипак није тачно с обзиром на то да Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ још није утврдила све максималне велепродајне цијене, а што је предуслов да и трговци и велетрговци снизе, тачније прилагоде своје цијене тим максималним велепродајним.

   Како кажу у овој агенцији, максималне велепродајне цијене биће објављење током сљедеће седмице, а у међувремену се очекује да они који имају дозволу за трговину лијековима доставе своје приједлоге цијена и рок за то је 12. мај.

   “Након тога треба нам неколико дана за усаглашавање и евентуалне корекције цијена које смо израчунали”, рекли су за “Независне” у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ.

   Судећи према досадашњим рачуницама које је радила Агенција за лијекове и медицинска средства, поједини лијекови појефтиниће више него дупло.

   На примјер, лијек бикалутамид, који се користи при лијечењу карцинома простате, тренутно у Републици Српкој кошта 188,79 КМ, а према Правилнику његова максимална велепродајна цијена биће 91,67 КМ. Слично је и с лијеком прамипексол, који се користи при лијечњу Паркинсонове болести код одраслих и његова максимална велепродајна цијена са 20,13 КМ, колико сада кошта у РС, пашће на 7,80 КМ.

   “Након објављивања максималних велепродајних цијена од стране наше агенције, сви даље имају обавезу да се придржавају. Наравно, пад цијена лијекова у апотекама неће бити сутрадан, али за мјесец дана најдаље очекујемо да ће бити”, рекла је Биљана Тубић, помоћник директора Агенције за лијекове и медицинска средства.

   Подсјећања ради, “Независне” су раније објавиле да ће великог утицаја на цијене лијекова за крајње купце имати и ентитетска министарства здравља с обзиром на то да би они требало да пропишу висину малопродајне марже након што Агенција за лијекове и медицинска средства објави највише, максималне цијене.

   Тренутно висина тих максималних малопродајних маржи лијекова одређена је уредбом и у Републици Српској она износи максимално 20 одсто, док се у ФБиХ, према незваничним информацијама, у неким кантонима креће и до 25 одсто.

   То практично значи да, рецимо, када Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ одреди максималну велепродајну цијену лијека од једну КМ, произвођач и трговац у велепродаји тај лијек могу продати по највише 1,08 КМ, а даље у апотеци по садашњој уредби и по највишој маржи од 20 одсто (колико износи у Републици Српској) тај лијек може бити 1,216 КМ. Када би ентитетско министарство здравља ту маржу ограничило на, рецимо, 10 одсто, цијена тог лијека била би мало више од 1,1 КМ.

   Дакле, на лијеку од једне КМ уштеда би била већа од 10 фенинга, што не значи много, међутим на лијеку од 10 КМ то би било више од једне КМ, на 20 више од двије КМ итд.

Примјери појефтињења појединих лијекова:

ЛИЈЕК                                         РС            ФЕДЕРАЦИЈА         ПРЕМА ПРАВИЛНИКУ

Pantoprazol 28×20 mg              7,21 КМ          8,92 КМ                  5,88 КМ

Letrozol 30×2,5 mg               107 КМ             93,93 КМ                60,20 КМ

Pramipeksol 30×1 mg              58,72 КМ        87,70 КМ                27,60 КМ

Pramipeksol 30×0,25 mg         20,13 КМ        21,95 КМ                 7,80 КМ

Risperidon 20×3 mg                 22 КМ             17,59 КМ               13,80 КМ

Paroksetin 30×20 mg              12,60 КМ          9,83 КМ                 6,90 КМ

Bikalutamid 28×50 mg            188,79 КМ      161,36 КМ              91,67 КМ