„ПОКРЕНИ СЕ, ПРОМЈЕНИ С(В)Е“

825

    Извор: UPSMedia

    Протеклог викенда у Зеници је одржана радионица у којој је учествовало укупно 16 младих људи који су заједничким снагама реализовали радијски садржај на тему „Млади, рок и медији“.

   Радионица „Креирај, па објави и репродуцирај“ је дио пројекта  „Plugged in to Positive Narratives: Community Journalism in Birač“ подржаног путем програма BHRI, успјешно је одржана у Зеници од 22.-24. новембра 2019. године. У радионици су учествовали млади из регије Бирач, односно из општина Сребреница (Скелани), Братунац и Власеница, као и града Зеница. Уредници два локална медија, „Radio Active“ Zenica и UPSMedia су учесницима радионице представили основе креирања радијског садржаја.
Током првог дану, након упознавања са домаћинима из Зенице, шеснаесторо младих је припремило концепт радио емисије на тему медија, младих и рок музике. Учесници су се сложили у вези са називом емисије: „Покрени се, промјени с(в)е“. Такође, првог дана радионице учесници су се упознали са радијским материјалима и продукцијском опремом домаћина и припремали се за стварање креативног садржаја.
Практични дио радионицеобухватио јеанкетирања грађана. Млади су били подјељени у три групе који су Зеничане анкетирали о проблему одласка младих из БиХ, подршцидомаћим рок бендовима и развоју и будућности спорта у БиХ. Прикупљени материјал су, затим, монтирали уз помоћ искуснијих новинара.
Снимљени су и џинглови који су, заједно са музичком подлогом и темом, упутили на проблеме са којима се млади сусрећу а који су обрађени у наративном дијелу и анкетним питањима. Музичке секвенце су представиле рок сцену у Босни и Херцеговини, а својим текстом су дочарале све обрађиване теме. Резултат радионице су двије радијске емисије на тему „Покрени се, промјени с(в)е“ које ће бити емитове у „Омладинском програму“ UPSMedia радија и програму „Radio Active“ радија из Зенице.
23. новембра 2019. године, у јутарњим часовима, млади из регије Бирач опростили су се са новинарском екипом из Зенице и размјенили контакте ради сарадње у будућности. У фебруару се очекује и узвратна посјета Зеничана.
Пројекат се наставља школицом грађанског новинарства коју ће за тридесет младих из Сребренице, Братунца, Милића и Власенице организовати UPSMedia у наредном периоду.