ПОСТАВЉЕН ДЕЗИНФЕКЦИОНИ ТУНЕЛ НА УЛАЗУ У ДОМ ЗДРАВЉА У ВЛАСЕНИЦИ

940

     Текст: Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

    Представници општинске организације Црвеног крста су, у склопу обиљежавања Недјеље Црвеног крста, власеничким медицинарима поклонили тунел за дезинфекцију, који је монтиран на улазу у Дом здравља.

   Милена Неђић, секретар ове организације у Власеници,  истакла је да је Рајко Лазић, генерални секретар Друштва Црвеног крста БиХ, један од најзаслужнијих за ову донацију. 

   „Сматрам да ће ова вриједна донација добро доћи нашем Дому здравља, и да ће олакшати рад медицинским радницима,  јер ће имати мање обавезеа око дезинфекције и радника и пацијената, јер ће свако ко дође у круг Дома здравља, морати да прође кроз тунел, а самим тим биће и дезинфикован. Без обзира на материјалну вриједност овог тунела, мислим да је већа његова употреба вриједност и да ће се то показати у пракси, самим тим што неће морати куповати додатна дезинфекциона средства, а ни додатно задуживати раднике да обављају дезинфекцију“, навела је  Неђићева.  

   Директорица власеничког Дома здравља Јагода Петровић наводи да ће тунел за дезинфекцију у наредном периоду постати неопходност. 

    „Иако мјере јењавају и мало се смирила ситуација, ми ћемо вјероватно цијелог живота морати живјети са могућношћу да ће се корона појавити, и овај тунел је нешто што је веома потребно и за нас је ово значајна донација. Тунел функционише тако што се, приликом проласка кроз њега, активирају сензори и дезинфекционо средство вас финим ситним честицама комплетно дезинфикује. Уђете, окренете се и изађете дезинфиковани. Ово је један од система заштите, од система превенције. Уколико поштујемо мјере превенције, онда можемо да очекујемо да ћемо сузбити не само вирус корона, него и све друге вирусе и инфекције“, напоменула  је директорица Дома здравља у Власеници. 

   Компанија „Кока-кола“ донирала је Црвеном крсту БиХ одређени број тунела за дезинфекцију који се постављају испред здравствених установа. Принцип је једноставан. У тунелу се генерише један аеросол који садржи дезинфицијенсе те се на тај начин врши површинска дезинфекција у 99,9 % случајева. Тунел располаже са пуњењем око 60 литара, што је довољно за 1.500 пролазника, а ради на бази сензора – користећи средства за дезинфекцију. Дезинфекциони тунел није штетан, ствара се заштитни слој, који траје 24 часа.