ПОВОЉНО СТАЊЕ БЕЗБЈЕДНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ ЗВОРНИК

485

     Извор: Полицијска управа Зворник

    У Полицијској управи Зворник, 18.08.2021. године, одржана је редовна конференција за новинаре на којој су начелник Управе Александар Васиљевић, начелник Сектора полиције Дражан Еркић и начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић, презентовали резултате рада за мјесец јул текуће године. 

   Начелник Управе Александар Васиљевић, започео је своје уводно излагање представљањем новог портпарола Полицијске управе Зворник, Данијеле Маџаревић, а потом се осврнуо на представљање статистичких показатеља из области криминалитета, безбједности саобраћаја и јавног реда и мира на подручју Полицијске управе Зворник са упоредним показатељима од прошле године. Потом, истакао је да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Зворник стабилно и задовољавајуће, напомињући да у извјештајном периоду није било евидентираних тежих кривичних дјела нити догађаја који би изазвали расну, националну и вјерску нетрпељивост грађана на подручју ПУ Зворник. 

   Начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић, истакао је стање у области криминалитета са оствареним резултатима рада полицијских службеника Полицијске управе Зворник у мјесецу јулу текуће године. У области криминалитета, начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић је истакао да је у јулу текуће године на подручју Полицијске управе Зворник евидентирано 45 кривичних дјела, што је за 19,6% мање у односу на упоредни период.  

   Број кривичних дјела општег криминалитета је 41, од којих су ријешена 33 кривична дјела или 78,6%, док је од 17 кривичних дјела по непознатом извршиоцу, расвијетљено 9 дјела или 50%. 

   У извјештајном периоду евидентирано је 18 кривичних дјела против имовине, што је за 14,3 % мање у односу на упоредни период. Расвијетљеност ових кривичних дјела износи 57,9%, док по непознатном извршиоцу расвијетљеност износи 52,94%. 

   У области злоупотребе опојних дрога, у јулу 2021. године евидентиран је 21 случај злоупотребе опојних дрога, од чега  је једно кривично дјело и 20 прекршаја из ове области.

   Такође, из области општег криминалитета, евидентирано је 9 кривичних дјела против живота и тијела, а тужилаштву је достављено 9 извјештаја против 15 лица. У структури ових кривичних дјела евидентирана је 1 тешка и 8 тјелесних повреда. Укупна расвјетљеност ових кривичних дјела износи 88,9%. 

   А, из области привредног криминалитета, откривена су 3 кривична дјела, исто као у упоредном периоду, и у вези којих су Тужилаштву достављена 3 извјештаја о почињеним кривичним дјелима. Материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи 258000 КМ.

   У току јула 2021. године, није било евидентираних малољетних починилаца кривичних дјела.

   На крају свог излагања, начелник Сектора криминалистичке полиције додао је да је на подручју Полицијске управе Зворник одржан већи број јавних скупова, који су радници криминалистичке полиције успјешно обезбједили, и истакао да иако је та активност поред редовних послова и задатака одузела доста времена, може се видјети и из наведених статистичких показатеља да се стање у области криминалитета на подручју Полицијске управе Зворник може оцијенити као задовољавајуће.

   Начелник Сектора полиције Дражан Еркић, истакао је да је стање у области јавног реда и мира задовољавајуће, имајући у виду да је у току мјесеца јула 2021. године евидентирано 72 прекршаја јавног реда и мира, што је за 1,4% мање у односу на упоредни период. Евидентиран је 1 напад на полицијског службеника, који је том приликом задобио тјелесну повреду, док су у упоредном периоду била два. Најчешћи узрок прекршаја јавног реда и мира је био алкохол. Истакао је да је у јулу мјесецу ове године није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

   Начелник Еркић је додао да је у мјесецу јулу 2021. године евидентирано 67 саобраћајних незгода, што је за 45,7% више у односу на упоредни период. У тим незгодама није било погинулих лица, теже повријеђена су 4 лица, док је лакше повријеђено 21 лице.  

   Из саобраћаја је искључено 27 возила и 308 возача, од чега је 277 возача искључено због вожње под утицајем алкохола. 

   Такође, начелник Еркић се осврнуо и на рад полицијских службеника Полицијске управе Зворник по питању проналаска и евидентирања миграната, којом приликом је истакао да је евидентирано 60 миграната, који су илегално прешли границу Босне и Херцеговине, а што је за 34,1% мање у односу на исти период 2020. године. На ту тему, начелник је истакао да нису евидентирана кривична дјела у вези са кријумчарењем лица/миграната, као ни кривична дјела извршена од стране миграната или почињена на штету миграната.