ПОЗИТИВАН РЕЗУЛТАТ, НОВЕ ОДЛУКЕ И ХИТНО РЈЕШЕЊЕ ГОРУЋИХ ПРОБЛЕМА

1237

Текст: Т. Рикановић/Инфо портал Власеница24

   Редовна сједница Скупштине општине Власеница, седамнаеста по реду, јуче је одржана у општинској сали гдје је кворумом од 16 одборника предсједавала Гордана Трампић. Начелник општине Мирослав Краљевић предложио је неколико тачака дневног реда које су од посебне важности а као приоритетан предочио проблем локалног Комуналног предузећа ”Чистоћа.”

   Након што је усвојен записник са претходне сједнице, потредсједник Скупштине општине Власеница, Миле Зорановић, навео је предвиђених 19 тачака дневног реда који је започет разматрањем информација о резултатима рада Средњошколског центра ”Милорад Влачић” у Власеници. Директор ове образовне установе, проф. Горан Ђурић, извјестио је присутне о повећању броја уписаних ученика, што се десило први пут у протеклих 10 година. ”Укупно је уписано 311 средњошколаца чему су допринијели одлични резултати ученика на претижним такмичењима из бројних области те се школа примиче префиксу прве у регији”, истакао је Ђурић и додао да је у плану увођење занимања трећег степена што је и законска обавеза ове установе.

   Марко Тодоровић, начелник Одјељења за буџет и финансије општине Власеница поднио је извјештај о извршењу буџета општине за период од 01.01.-30.06.2018. године а такође је усвојен и нацрт ребаланса буџета општине за текућу годину гдје је закључен позитиван резултат јер није било никаквих додатних кредитних задужења.

   Нацрт буџета општине Власеница за 2019. годину усвојен је скупштинском већином а начелних општине је изразио задовољство због, како је навео, ”домаћинског понашања и одговорног рада финансијског сектора гдје се незадуживањем показала озбиљност ове институције и свих субјеката политичког живота из наше општине”.

   Приједлог Одлуке о заштити изворишта ”Грабовица” изнио је Александар Миладиновић, начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено – комуналне послове општине Власеница. Скупштина је усвојила коначну верзију Програма санитарне заштите а Миладиновић је најавио и рјешавање проблема мутноће у изворишту ”Тишча” кроз аплицирање за донаторска средства Европске уније.

   Скупштинска већина усвојила је и приједлог Одлуке о објављивању Јавног конкурса за именовање 2 члана Општинске изборне комисије а потом је одлучено и који ће бити чланови Комисије за провођење овог поступка.

   Данијела Вуковић, шеф Кабинета начелника општине, предложила је Одлуку о именовању вршиоца дужности директора Јавне установе за предшколско васпитање и образовање ”Први кораци” Власеница. За новог руководиоца изабрана је Марија Тодоровић, дугогодишња радница вртића која је дошла на мјесто директорске дужности разријешеног Александра Стојишића.

   Поступак легализације бесправно изграђених индивидуалних стамбених и стамбено – пословних објеката на подручју власеничке општине биће субвенционисан са 20% од укупних трошкова што је новитет на скупштинској листи усвојених Приједлога.

   Данка Милић- Кезуновић предочила је информације о реализацији Годишњег програма рада Основне школе ”Вук Караџић” Власеница и као руководилац установе истакла да је протеклу школску годину похађало укупно 710 ђака од којих је велики број постигао завидне успјехе на такмичењима и конкурсима. Школа је постала и носилац тзв. ознаке ”e- twinning” што значи да је препознатљива у региону и једна је од 5 школа у БиХ којима припада наведено обиљежје. Најављено је и обнављање просторија за ученике првих разреда који више неће бити на терету власеничког вртића. Укупна настава Основне школе реализована је у 11 група а масовни рад секција обогатио је значај талентованих ученика из наше општине.

   Информације о стању малољетничке делинквенције и насиља у породици на подручју општине Власеница за 2018. годину предочила је Мара Малић, директорица Центра за социјални рад заједно са представником Полицијске станице Раденком Јовичићем. Наведено је да су забиљежена два кривична дјела почињена од стране малољетних извршилаца те један случај насиља у породици. Малићева је додала како су ове институције развиле успјешну међусобну, али и комуникацију са власеничким школама и Јавним тужилаштвом.

   Скупштинска већина усвојила је и Одлуку о разрјешењу чланова Управног одбора Туристичке организације општине Власеница и то Саше Мићића, Драгице Петровић и Зорана Лилића које ће због истека мандата замјенити нови вршиоци те дужности: Љиљана Савиновић, Невена Ступар и поново Зоран Лилић.

   Обзиром да је у Општини Власеница изражен проблем третирања отпадних вода, Скупштина је усвојила Одлуку од велике важности и општег интереса: изградњи два постројења на источном и западном сливу која ће пречишћавати отпадне воде. ”Систематско рјешавање овог проблема употпуниће сарадници са института у Београду, Загребу, Бањалуци и Љубљани. Циљ нам је да задовољимо европске стандарде данашњице и заштитимо животну средину. Тренутно стање се мора побољшати,” навео је начелник општине, Мирослав Краљевић.

   Краљевић је у дневни ред Скупштине хитно уврстио новонастали проблем у Комуналном предузећу ”Чистоћа” чији је руководилац, Витомир Куртума, позвао све учеснике у политичком животу Власенице да размотре ову ситуацију и приступе њеном рјешавању те изнађу најбољи компромис како би се одблокирали рачуни ове институције. ”Дуг од преко 100. 000 конвертибилних марака посљедица је неодговорне политике претходних челника ”Чистоће” због чега су радници у штрајку већ неколико дана,” истакао је Куртума и нагласио да је у протеклом периоду враћено 35.000 КМ дуга пореза на додатну вриједност. Он је нагласио да мјесечни приходи од око 40. 000 марака не могу покрити нагомилане трошкове те да је изразито забринут за стање на подручју општине јер се неодвезени отпад нагомилао и увелико смета мјештанима. ”Редовне платише, поштени радници и одговорни грађани не треба да трпе због нечије бахатости,” додао је Куртума. Начелник општине обећао је помоћ и сазвао хитне састанке како би овај проблем добио задовољавајући епилог.