ПРАВИЛНИК О САОБРАЋАЈУ У ЗИМСКИМ УСЛОВИМА

194

За безбједну вожњу у зимским условима

 Полицијска управа  Зворник, подсјећа грађане да је у складу са „Правилником о саобраћају у зимским условима“, од 1. новембра ове године до 1. априла идуће године обавезно посједовање зимске опреме за сва возила, изузев моторних возила на два или три точка, четвороцикла, трактора на точковима и трактора на гусјеницама.

У наредном периоду припадници Управе, вршиће појачану контролу возача у погледу кориштења и посједовања зимске опреме.

Да подсјетимо возаче, под зимском опремом подразумјевају се:

  1. Пнеуматици за зимску употребу (МС, М+С, М&С, Сноw Wинтер и др.) на свим точковима возила или
  2. Пнеуматици за зимску употребу (МС, М+С, М&С, Сноw Wинтер и др.) на погонским точковима и ланци за снијег, односно други уређаји за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка или
  3. Пнеуматици за љетну употебу на свим точковима с најмањом дубином профила од 4 мм и ланци за снијег, односно други уређаји за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

Напомињемо, да непрописно растојање у колској вожњи чест је узрок саобраћајних незгода у зимским условима, из којих разлога је потребно да возачи држе веће растојање.

Полицијска управа Зворник, апелује возачима  да у зимским условима саобраћаја прилагоде брзину кретања стању и условима на путу, с обзиром да зауставни пут возила у таквим околностима може бити два пута већи у односу  на зауставни пут на сувом коловозу.

Припремите своје возило за зиму и возите опрезно.