ПРАВОСЛАВЦИ ДАНАС ОБИЉЕЖАВАЈУ ДУХОВСКИ ПОНЕДЈЕЉАК

953

   Православна црква и вјерници данас славе Духовски понедјељак. У Српској православној цркви Духови се славе три дана, као и Божић и Васкрс. Литургија у власеничком храму биће служена данас и сутра, од 10 часова.

   Према јеванђељским записима, у овом догађају су на Тавору учествовала „сва три лица Божја – Бог Отац, Бог Син и Дух Свети“, па је празник познат и као Тројичин дан или Тројице.

   Наша Црква празнује овај догађај у 50-и дан после Васкрсења Христовог и зове се Духови или Тројице. За Тројице се у нашим храмовима служи Света Литургија, уноси се свјежа трава и цвијеће и послије молитве клечећи и молећи се Богу, плету се вијенци који односе домовима и стављају се поред славских икона и кандила, јер се вјерује у њихову благост и љековитост.

   Овај празник, познат као Духови, један је од најзначајнијих за суштину хришћанства јер се сматра да је силаском Светог Духа на свете апостоле завршено оснивање Христове цркве која је почела да живи пуним животом.

   Такође се сматра да је „огњено крштење апостола“ почетак хришћанске проповиједи, јер су апостоли, надахнути Светим Духом, кренули у свијет проповиједајући нову вјеру.

   Сутра је Духовски уторак а празновање се наставља цијеле седмице, не пости се и ово је такозвана трапава недјеља, која претходи Петровском посту, који траје до 12. јула.