ПРАЗНИК СВЕТИХ ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА У ВЛАСЕНИЦИ

2605

   Текст: Т.Р. Фото и видео: О.Д./Инфо портал Власеница24

   Овогодишњи Ћириловдан је у нашем граду почео службом на којој је појање дјечијег црквеног хора позивало вјернике да се помоле за опстанак ”најдрагоцјенијег српскога блага.” Протојереј- ставрофор Илија Илић за наш портал је изјавио да се, ”без ћирилице, не можемо надати опстанку наше вјере нити нашега народа.” 

   Власенички књижевник Аћим Тодоровић, ћирилицу симболично назива Библијом хришћанства. Прочитајте његов текст који је објавио и познати требињски ћирилични портал: https://xn—-7sbepbnaaey7cfz7c1uc.xn--90a3ac/node/253?fbclid=IwAR1pilKi5hG3kKyaZeHroHHjldXqXvCiVyjJZB1eEsBCUb4rm6KwDV6S9bE

   Академик Матија Бећковић нас често подсјећа како ”писања свих средстава комуникације масовно обилују својатањима страних ријечи и израза.” Борба за ћирилицу ће, сходно његовом опомињању, ускоро и званично започети.

   Наиме, Влада Републике Србије усвојила је на сједници Приједлог закона о допунама Закона о државним и другим празницима у Републици Србији којим се предлаже да 24. мај буде нови празник – Дан Ћирила и Методија.

   Овим празником обиљежаваће се Дан словенске писмености и културе, коју су утемељили словенски просветитељи Ћирило и Методије, оснивачи словенске књижевности и творци првог словенског писма – глагољице.

 Послушајте и завршетак причасне пјесме ”Ми смо деца неба”, чује се и отварање Двери. Слава Богу за све! 🙂