ПРЕДЛОЖЕНА МЈЕРА ПРИТВОРА ЗА ТРОЈИЦУ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ВЛАСЕНИЦЕ

2265

    Извор: Тужилаштво Босне и херцеговине

    Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац Посебног одјела за ратни злочин Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за осумњичене Милу Косорића (1953), Раду Гарића (1963) и Момчила Тешића (1974).

ПРЕДЛОЖЕНА МЈЕРА ПРИТВОРА ЗА ТРОЈИЦУ ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН НА ПОДРУЧЈУ ВЛАСЕНИЦЕ

    Осумњичени су, након лишења слободе, предати поступајућем тужиоцу који их је испитао у својству осумњичених особа, након чега је према Суду БиХ упутио приједлог за одређивање мјере притвора из разлога описаних у члану 132. ставу 1. тачкама б) и д) ЗКП-а БиХ, а за осумњиченог Милу Косорића и из разлога прописаних одредбом члана 132. става 1. тачке а) истог Закона.

    Између осталог, мјера притвора је предложена због основане бојазни да би осумњичени боравком на слободи, у настојању да ометају и онемогуће вођење кривичног поступка против њих, покушали извршити утицај на свједоке, саучеснике или помагаче и зато јер би њихово пуштање на слободу могло изазвати нарушавање јавног реда и узнемиреност код грађана, а нарочито код популације оштећених, а у односу на притворске разлоге који указују на опасности од бјекства, предложена је мјера притвора за осумњиченог Милу Косорића.

    Наведени осумњичени су под истрагом због сумње да су починили кривична дјела ратног злочина и помагања у геноциду у периоду од 1992. до 1995. године на подручју Власенице.

   Миле Косорић и Момчило Тешић су осумњичени да су починили кривично дјело геноцид из члана 171. КЗ-а БиХ, а у вези са чланом 180. ставовима 1. и 31. КЗ-а БиХ, а Раде Гарић кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. става 1. тачке х) прогон КЗ-а БиХ, у вези са чланом 172. ставом 1. тачкама а), е), ф) и тачком к) КЗ-а БиХ, а све у вези са одредбом члана 180. КЗ-а БиХ.

    Приједлог за одређивање мјера притвора упућен је Суду БиХ.