ПРЕДСТАВЉЕН АКЦИОНИ ПЛАН ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ И СУЗБИЈАЊЕ НАСИЉА

262

  Текст: Слађана Брајовић / Радио Меџик

      У оквиру пројекта „Унапређење имплементације међународних стандарда за заштиту преживјелих насиља у породици на локалном нивоу” који проводи Фондација “Лара” из Бијељине у партнерству са Фондацијом “Удружене жене” Бањалука и уз подршку “UN Women” канцеларија у Босни и Херцеговини, данас је у Власеници представљена коначна верзија локалног акционог плана за превенцију и сузбијање насиља у породици и насиља према женама . Милка Стевић из Фондације “ЛАРА” каже да је израда документа почела прошле године.

    „Овај документ смо развијали од краја 2016. и током 2017. године у сарадњи са представницима општинскх институција, Центра за социјални рад, Бироа за запошљавање, здравствених и образовних институција. Овај документ свакако ће допринијети побољшању положаја жена, жртава насиља у породици и битно је да су све мјере које смо предложили на данашњем састанку усвојене” – каже Стевићева и додаје да се мјере односе на унапређење мултисекторске сарадње, капацитета надлежних служби итд.

    Фондација “Удружене жене” из Бањалуке, партнер је на пројекту Фондацији “ЛАРА”. Горица Ивић из Фондације “Удружене жене” Бајналука која је присуствовала састанку, каже да је пројекат јако значајан јер се раелизује на локалном нивоу.„Зато што је локални ниво мјесто гдје се насиље дешава и гдје је помоћ најнеопходнија. Акциони план и све ове активности имају за циљ да се почне примјењивати Истанбулска конвенција Савјета Европе, коју је БиХ ратификовала 2013. године, тако да Фондација “Лара” овим акционим плановм жели да стандарде Истанбулске конвенције, спусти на локални ниво и да негдје имплементација акционог плана, допринесе побољшању заштите жена и дјеце, жртава родно заснованог насиља” – каже Ивиће и напомиње да је Акциони план, урађен на период од четири године (2018-2022) и вјерује да је он корак унапријед, кад је у питању заштита жена и дјеце жртава насиља.

    Пројекат „Унапређење имплементације међународних стандарда за заштиту преживјелих насиља у породици на локалном нивоу” имплементира се од 01. октобра 2016 и траје до 31. децембра ове године.

    Пројекат „Унапређење имплементације међународних стандарда за заштиту преживјелих на локалном нивоу” се реализује у оквиру “UN Women” пројекта “Стандарди и ангажман за спрјечавање насиља над женама и насиља у породициу Босни и Херцеговини”, који финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу.