ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОГРАМА “ЗДРАВЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У БИХ”

197

 

У организацији Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Института за популацију и развој и Савеза општина и градова Републике Српске, данас је у сали СО Власеница одржана презентација Програма „Здраве заједнице у БиХ“. Од укупно 64 општине на нивоу државе наша локална заједница се нашла међу 11 изабраних. Циљ презентације је здравствена информисаност и ангажман грађана у промоцији здравља и превенцији болести, стратешки приступ јединица локалне самоуправе здрављу грађана, као и интегрисане и одрживе реформе за боље здравље и добробит грађана.

Велико ми је задовољство да смо домаћини реализације овог пројекта. Захваљујем се Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске као и представницима Владе Швајцарске која финанцијски подржава овај пројекат. Цијели пројекат се ослања на Дом здравља Власеница који интерактивно дјелује са грађанима. Циљ локалне заједнице је да се улаже у здравље појединца, одговорно се треба односити према здрављу, гледано појединачно, али и као шира заједница. Изабран је координатор овог пројекта, а ту функцију ће обављати Љиљана Савиновић. Путем медија смо бомбардовани лошим информацијама, али ја сматрам да је реалност потпуно другачија“, изјавио је начелник општине Власеница Мирослав Краљевић.

Здраве заједнице су мјеста у којима заједница брине о здрављу својих грађана односно која развија програме и услуге за унапређење здравља становништва, али исто тако ствара и предуслове и услове за спровођење и здраве животне изборе, саопштила је Марина Миловановић, Виши стручни сарадник за здравствену заштиту при Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске и упутила честитке општини Власеница на учешћу у овом пројекту.

Пројекат „Здраве заједнице у БиХ“ започео је у новембру 2023. године. Задовољство нам је што смо у Власеници данас. План нам је да прва фаза траје до краја октобра 2027. године. Напуњени смо добром енергијом јер смо наишли на изврстан пријем, захваљујем се начелнику Краљевићу, његовим сарадницима и свим грађанима општине. Сам пројекат има стратешки приступ унапређењу здравља, општина Власеница је директан партнер у пројекту, фокус рада је сарадња са Домом здравља у циљу јачања превентивних услуга. Пројекат такође сарађује и са образовним сектором, предшколским и школским установама, а посебан дио пројекта јесте директан рад са грађанима, као и подизање свијести о заштити здравља“, рекла је Џенита Хреља-Хасечић, пројектна менаџерица ПЗЗ Институт за популацију и развој (ИПД).

Директорица Дома здравља Гордана Крстић истакла је да превентивне активности у оквиру ове установе спроводе од 2022. године. Ради се о основним превентивним активностима које су спроводили у складу са њиховим финансијским могућностима. У мају 2023. године отворен је Хиспа центар, односно центар за превенцију шлога и инфаркта. Од јануара 2024. године отворен је и Мултидисциплинарни центар. Циљ је да се смањи број ризико фактора и појава хроничних незаразних болести.