“ПРВИ КОРАЦИ” УЉЕПШАНИ ВРТЕШКОМ

1236

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Двориште власеничке Предшколске установе „Први кораци“ је мјесто на коме, осим њихових малих ђака, вријеме радо проводе малишани из цијелог насеља Панорама, јер ту налазе различите садржаје за игру. На радост свих њих, љуљашкама и клацкалицама, данас се придружила и једна вртешка.

„У дворишту  власеничког вртића смо поставили вртешку са оградом и сједалицама, вриједну 1800 КМ,  и вјерујем да ће она допринијети томе да дјеца квалитетније проводе своје вријеме. Издвајањем средстава за транспорт и  монтажу вртешке, у износу од 500 КМ, Општинска управа је подржала реализацију овог пројекта. Драго ми је што су чланови Омладинске организације „Алтруист“  препознали потребу малишана и заговарали да се она реализује. Ово је једна од друштвено-одговорних акција које млади из пет локалних заједница реализују у оквиру пројекта „Млади лидери у локалној заједници“, а имплементира  Форум жена на подручју пет локалних заједница: Братунац, Милићи, Власеница, Зворник и Калесија,  захваљујући Bosnia and Herzegovina Resilience Initative BHRI пројекту који имплементира Међународна организација за миграције IOM, а финансира Аустријска развојна сарадња“, казала је Драгана Ђурић, представница Удружења Форум жена Братунац.

Својим присуством приликом постављања вртешке, начелник Мирослав Краљевић је показао своју подршку свему ономе што Власеницу чини бољом и развијенијом локалном заједницом.

„Треба дати младим људима шансу да они раде, да своје идеје пласирају и проводе их уз подршку институција, владиних и невладиних организација, и да тако дају допринос развоју друштва у цјелини. Овдје  имамо прилику да видимо дјело младих људи, младих лидера из нашег региона, који су, са нашим пријатељима из Форума жена, дошли на идеју да се простор нашег обданишта уљепша једном вртешком. Чињеница је да ми у Власеници посвећујемо много пажње младима, а посебно најмлађем узрасту.  У претходном периоду смо извршили санацију обданишта и било је неопходно да се овакве ствари ураде и ван зграде.  Захваљујем свима који су ову активност покренули, да се овај простор уљепша и да буде садржајнији, а ми ћемо наставити у овом правцу, јер из дана у дан имамо све већи број дјеце у вртићу“, закључио је начелник Власенице.

Марко Дурић, члан  Омладинске организације Алтруист,  срећан је што су имали прилику да својим идејама малишанима уљепшају боравак у вртићу.

„Иако смо првобитно планирали да обновимо клупе у парку, ипак смо се одлучили за набавку вртешке, јер сви смо били у обданишту и жељели смо да нашим најмлађим суграђанима уљепшамо и садржајнијим учинимо вријеме које ту проводе“,  истиче Дурић.

Са њим је сагласан и Сергеј Копривица.

“Прије десетак година, када сам  ја ишао у обданиште,  нисмо имали пуно активности напољу.  Ова вртешка ће сада дјеци дати нови садржај и подстаћи њихову социјализацију“, јасан је још један од учесника у овом пројекту.

Омладинци из Удружења „Алтруист“ оставрили су оно што су жељели.

„Баш сам данас срећан јер смо добили вртешку и сада ћемо моји другари и ја  моћи да се играмо“, открио нам је петогодишњи Вукашин Ковачевић.

Његова другарица је сигурна да ће вријеме у вртићу бити забавније.

“Ја и моји другари волимо да се играмо и сад имамо прилику да се играмо на вртешци. Мислим да ће нам бити забавно“, каже шестогодишња Исидора Мијић.

Васпитачица Жељка Јанковић захвална је свима који су мислили на њихове мале ђаке.

„Драго нам је што смо имали прилику да  угостимо  представнике Омладинске организације „Алтруист“, Општинске управе  и Удружења Форум жена Братунац  и да им се захвалимо на овој вриједној донацији. Вртешка ће нашим малишанима много значити, јер ће им омогућити да квалитетније проводе своје вријеме у вртићу. Хвала и нашем начелнику Мирославу Kраљевићу који је све ове године уз нас и подржава наш рад”, закључила је Јанковићева.

Директорица „Првих корака“ Марија Тодоровић објаснила је због чега је ова вртешка важна за дјечји развој.

„Овим несебичним гестом, учесници пројекта су нашим  малишанима обезбиједили угодније окружење за игру и провођење времена у дворишту. Мало је ријечи којима се може описати та радост у дјечијим очима. Васпитање и образовање дјеце је веома важно, као и то да им буду обезбијеђени квалитетни услови у установи у којој бораве. Дјеца треба да буду у покрету, јер, дјеца која су физички активна, развијају осјећај сигурности и одговорности. Спретнија су, имају више самопоуздања, ослобађају се од агресивних и негативних емоција. Према томе, обезбјеђивање услова за физичку активност је улагање у будућност наше дјеце, јер та дјеца у здравом духу  имају мање шансе да пате од вишка килограма и других сметњи. Циљ нам је да што више дјеце борави у вртићу. Они су наше данас, наше сутра, наша будућност и надамо се да ће их бити у што већем броју“, јасна је директорица Тодоровић.

Власенички предшколци су се Форуму жена Братунац захвалили на најљепши могући начин -необичном сликом коју су сами направили.