РАЗВОЈ ЖЕНСКОГ САМОСТАЛНОГ РАДА У ВЛАСЕНИЦИ

998

Извор: Општинска управа општине Власеница

Двије жене из Власенице добиле су мото-култиватор и машине за шивење, у оквиру пројекта “Оснаживање пољопривредних, предузетничких и услужних предузећа под вођством жена”, које у овој општини спроводе Друштво за афирмацију и развој “НОДАС” и локална управа као суфинансијер.

   Пројект-менаџер “НОДАС-а” Бекир Омербашић рекао је новинарима да је тиме кроз пројекат до сада прошло 25 жена.

“Ово није коначан број, ми планирамо да финансирамо још неколико жена које се баве услужном и занатском дјелатношћу. Појединачни грант по корисници је 3.000 евра, с тим да свака од њих учествује са 15 одсто властитих средстава”, изјавио је Омербашић.

   Мајстор кројачког заната Лоредана Ђокић у властитој кројачкој радњи у Власеници ствара необичне креације за које су јој потребне и разне врсте машина, које имају више функција, и које ће јој помоћи да посао уради професионално.

     “Без алата, нема ни заната. Ја сам се школовала за овај посао, који није лак, ако немате добре машине не можете ни напредовати. Имам у радњи `Оверловку` са једном иглом, имам штепарицу, која је дотрајала и ово са `НОДАС-ом” ми много значи”, изјавила је Ђокићева.

   Она је добила три машине које имају више функција и уз помоћ којих ће моћи да обрађује теже материјале.

    “Мој циљ је да проширим производњу и, можда, једнога дана да имам властиту линију за производњу дјечије гардеробе. Увијек сам жељела да имам властиту фирму и да радим неке необичне креације, а за то су ми потребне још двије-три машине”, изјавила је Ђокићева.

   Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић раније је изјавио да ће у развој женског предузетништва путем овог пројекта бити уложено око 96.000 евра, а општина Власеница издвојиће 33.000 евра.

    Кроз овај пројекат подржано је и Удружење жена “Подриње” Власеница са 12.000 евра, које је добило машину за цијеђење воћа и поврћа и машину за сушење биља.

   До краја пројекта “НОДАС” ће покушати да брендира бар један њихов производ и да га пласира на локална, али и већа тржишта.

   Вриједност цјелокупног пројекта “Оснаживање пољопривредних, предузетничких и услужних предузећа под вођством жена”, који се осим у општини Власеница, реализује и у општинама Коњиц и Кладањ, износи 440.000 евра.

   Пројекат траје до краја јануара 2021. године