РЕАЛИЗОВАНА АКЦИЈА ПОШУМЉАВАЊА

580

   Текст: Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

   У Власеници је, у оквиру пројекта Подршка социо-економској стабилности регије западног Балкана 2019-2020, који имплементирају Општина Власеница и њемачка невладина организација „Хелп“, успјешно је реализована  још једна активност. 

   Жељко Дамљановић, начелник Одјељења за развој, истиче да је ово један сегмент сарадње са „Хелпом“. 

   „Седам километара од Власенице, на локалитету Обер, обављено је пошумљавање садницама храста китњака.. У акцији је учествовало је двадесет корисника, десетак волонтера у ученика шумарске струке у Средњошколском центру „Милорад Влачић“,  уз попштовање свих  мјера прописаних са циљем спрјечавања и ширења корона вируса“, казао је Дамљановић. 

   Саднице је обезбиједило Шумско газдинство „Бирач“. 

   „ Пошумљена су нова два хектара, што чини укупно десет хектара новопошумљених  у овој години. Цијела ова ситуација изазвана корона вирусом  пореметила је наше планове, али овом акцијом смо ипак успјели скоро сто посто испунити свој прољећни план пошумљавања“, објаснио је Владо Мићић, технолог у Шумсом газдинству „Бирач“. 

   У акцији је учествовао и Шемсудин Маљевић, пројекат менаџер у њемачкој невладиној организацији „Хелп“. 

   „Ово је само једна од активности које смо провели у склопу обиљежавања 25. годишњице постојања  „Хелпа“ у БиХ. Пошумљавање је изведено у три општине: Власеници, Јабланици и Љубињу, а посађено је 8 000 садница. Корисници пројекта су кроз друштвено-корисни рад за локалну заједницу указали на значај шума и очувања животне средине“, навео је Маљевић.

   Двадесет корисника са подручја општине Власеница биће подржано кроз овај пројекат чија је укупна вриејдност  85 800  КМ, а финансирају га Влада Савезне Републике Њемачке и Општинa Власеница, уз учешће корисника.