САВЈЕТИ: КАКО СЕ РИЈЕШИТИ ЗАВИСНОСТИ О ТЕЛЕФОНИМА

506

   Зависност не мора да подразумијева злоупотребу супстанци, попут наркотика, никотина или алкохола. Може да има и везе са понашањем – попут дигиталне зависности која је све чешћа.

   Да ли вам се чини немогућим да сједите у аутобусу, кафићу или чак и да гледате ТВ, а да успут не “чачкате” телефон? Да ли сате свакодневно проводите гледајући у овај мали екран и сваких неколико минута проверавате друштвене мреже, да нешто не пропустите?

   То су све симптоми дигиталне зависности, која је све чешћа, а повезује се и са огромном количином стреса, изолацијом и проблемима са сном.

   Alen Carr и John Daisy написали су књигу “Smart Phone Dumb Phone: Free Yourself From Digital Addiction” у којој савјетују људима како да се ослободе зависности од телефона, а ево неколико њихових савјета који могу да вам помогну.

   Прво, утврдите да ли сте зависни – ако желите да оставите телефон, али не можете или вам је то веома тешко и захтева огромну снагу воље, “навучени” сте. Кар и Дајси у књизи објашњавају да зависност има везе са негативним емоцијама – стрес, депресија, страх, усамљеност, досада, само су нека од осећања због којих људи траже “утеху” у екрану телефона, било у игрицама, на друштвеним мрежама или нечему трећем.

Шта да радите

   Не морате до краја живота да се држите подаље од свих уређаја, већ да преузмете контролу над својим животом и да уређаје користите онда када су вам стварно потребни.

Ријешите се “испирања мозга”

   Многи вјерују да је коришћење уређаја и апликација неопходно да би били у корак са савременим свијетом. Истина, за многе послове су потребни компјутери, телефони, таблети, а друштвене мреже и телефони су нам такође потребни да будемо у контакту са другима.

   Али, уколико вам ови мали екрани “траже” пажњу сваке секунди, у проблему сте. Цар и Даисy пишу да вам је “као дигиталном зависнику испран мозак и наведени сте да верујете да не можете да живите без телефона. Изазов је, као и код сваке зависности, да се преокрене испирање мозга”.

Које кораке да предузмете

   Они савјетују да најприје одлучите шта тачно желите и да то запишете – нпр. “Желим да телефон мање обузима моју пажњу”.

   Затим спустите телефон поред, затворите очи и обратите пажњу на мир. Замислите себе као срећног дигиталног корисника, који може да одложи телефон кад жели и да га не погледа док му не буде заиста потребан.

   “Мислите о телефону као о алату, намењеном за одређене ствари. Има своју сврху, али у томе нема ништа узбудљиво”, пишу они у књизи, а преноси “Мирор”.

   Стручњаци савјетују да сами одлучите које апликације сматрате корисним, а које вам беспотребно одузимају вријеме. Оне које вам дају неке корисне информације оставите, а оне које вам само одузимају вријеме, без икакве користи, избришите.

Уклоните сумње

   Одвојите тренутак и размислите о свим добрим странама превазилажења дигиталне зависности – имаћете више самопоштовања, времена, енергије, квалитетних тренутака сваког дана за себе и своју породицу. Тако ћете схватити да ништа не губите остављањем телефона, а много добијате.

Будите искрени према себи

   Будите искрени према себи у вези са тим колико времена проводите пред екраном. Обично сви потцјењују време проведено у коришћењу телефона, а зависници најчешће мисле да проводе двоструко вријемена мање него што заиста проводе.

Направите паузу и обратите пажњу

   Када погледате у свој телефон, обратите пажњу на то како се осећате и запитајте се: “Да ли заиста морам сада да гледам у телефон? Да ли ми то пружа задовољство? Шта очекујем тиме да добијем?”, савјетују Кар и Дајси.

   На овај начин ћете “прекинути” импулсивно скроловање по телефону…

   Игноришите и-мејлове

   Они савјетују да искључите нотификације које ће вас обавјештавати чим стигне мејл и просто га провјеравајте два-три пута дневно. У међувремену га игноришите и не дозволите да омета ваш свакодневни живот.

Уживајте у “срећном сату”

   Другим ријечима, сат времена пред спавање треба да радите друге ствари, а не да гледате у екран. То ће вас учинити срећним и помоћи ће вам да боље спавате.

   Екрани емитују плаву свјетлост која “вара” мозак да помисли да је још увијек дан и тиме се потискује хормон мелатонин, који треба да вас успава.

   Зато сат времена пред спавање радите нешто друго што вас опушта и држите се даље од телефона.

Носите сат

   Колико пута дневно погледате у телефон само да бисте видјели колико је сати? Носите ручни сат, то је сјајан начин да избјегнете беспотребно гледање у телефон.

   Уз ове практичне савјете, можете да се ријешите дигиталне зависности, да будете опуштенији и срећнији. И тек након неколико дана, када вратите контролу над својим животом, вероватно ћете бити свесни колико заправо ови уређаји “отимају” вашу свакодневицу…