ШИРОКА ПОНУДА ИЗЛАГАЧА НА САЈМУ У ВЛАСЕНИЦИ

385

   К. Милић / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

    Сајам домаћих прехрамбених производа у Власеници, под слоганом „Наше је боље“, окупио је излагаче из цијеле Републике Српске. То је, прије свега била промоција домаћих производа и повећање свијести грађана о њиховом значају.

   „Имали смо велику посјету зато што се на дан Сајма, одржавао и традиционални вашар у Власеници, тако да смо искористили прилику да омасовимо и ову нашу манифестацију. На овом догађају учествовало је око педесет излагача и изузетно смо задовољни великим одазивом“, саопштио је Раде Малишевић, начелник за Привреду и друштвене дјелатности Општинске управе општине Власеница.

 

 

   Начелник општине Власеница, Мирослав Краљевић, посјетио је сваки штанд, са излагачима попричао о њиховим производима и уручио им захвалнице и новчане награде. Сви учесници су се сложили да им је та подршка јако значила и да се Власеница показала као добар домаћин.

 

 

   Посјетиоцима Сајма били су представљени разни домаћи производи, храна и пиће, природна козметика, а декупаж техником представила се Бојана Милановић из Пријепоља.

   „Бавим се декупаж техником: сатови и флаше. Први пут сам у Власеници на Сајму, много је лијепо, има доста излагача и лијепа је посјећеност. Дошла сам да упознам неке нове људе, волим да посјећујем сајмове, баш се трудим, свашта ту има да се покаже и да се види. Општина Власеница је дала новчану помоћ и захвалнице, хвала им пуно и ако Бог да, следеће године се поново видимо“, рекла је Бојана.

 

 

   На овој манифестацији учествовало је и Удружење жена „Јадар“ из Коњевић поља, а њихова представница Ифета Мејремић каже да у Власеницу увијек радо долазе.

   „Ми сваке године долазимо на Сајам у Власеницу, јер нам је драго овдје доћи. Као домаћини су се показали јако добри, и ко једном дође овдје мора доћи опет. Начелник је јако фер и коректан, имамо добру сарадњу. Сваке године нам покрије и гориво, што је риједак случај за организације, јер увијек сами финансирамо ако негдје идемо. Ми смо представиле ткање које смо недавно обновиле, правимо зимницу, бавимо се пољопривредном и пластеничком производњом. Активне смо на сајмовима, помажу нам да упознамо много људи, тако да доста њих наручују зимницу од наших жена“, казала је Ифета Мејремић, чланица Удружења жена “Јадар”.

 

 

   Мало пољопривредно домаћинство Васиљевић из Братунца бави се пољопривредном производњом већ петнаест година, првенствено узгајањем малине, купине и шљиве, а од 2015. године и производњом меда.

„Учествујемо већ трећу годину за редом на сајму у Власеници, задовољни смо, трудимо се да представимо наше производе, да држимо људе квалитетом и да им некако понудимо ту традиционалну производњу, да дође што ближе до њих, и да они буду задовољни тиме што им ми нудимо“, изјавио је Младен Васиљевић из Братунца.

 

 

Божо Влачић из Требиња, први пут у Власеници на Сајму био је  2016. године.

„Мени је овдје у Власеници све лијепо, упознао сам добре људе и ово је добра организација. Мој програм је стари, петнаест година радим производе од смокве, од саднице па до прераде листа, све радим на свом имању и имам признања са свих највећих сајмова“ изјавио је Божо.

 

     Војин Ђурић из Власенице, има само ријечи хвале за организацију.

   “Учествовао сам до сада на свим Сајмовима које је организовала општина Власеница и јако сам задовољан. Нама произвођачима овакав вид манифестације пуно значи, то је добар начин да своје производе представимо широј публици”, истакао је Ђурић.

 

   Међу одушевљеним посјетиоцима била је и Јелена Станишић из Власенице.

„Утисци су јако добри, Сајам је лијепо организован, добар је и слоган ове године „Наше је најбоље“ и јесте, треба подстаћи домаћу производњу како код локалних привредника, тако и уопште у нашој држави“, казала је Јелена.

 

 

У оквиру Сајма бирана је и најбоља ракија. Метода која је примјењена приликом оцјењивања ракије је тзв сензоричка метода. Оцјењивано је пет параметара: боја, мирис, укус, типичност и бистрина.

„Најбоља међу десет ракија је ракија од господина Драгана Васиљевића из Братунца, која је добила максималних осамдесет и пет бодова од комисије, на другом мјесту је ракија Милоша Ребића из Власенице, која је добила осамдесет и четири бода, и на трећем мјесту је ракија Дане Јешић из Братунца, која је добила осамдесет и два бода“, сазнали смо од директора СШЦ „Милорад Влачић“, Пајсија Петровића, који је био члан комисије у оцјењивању најбоље ракије.

 

Произвођачи су изразили задовољство организацијом Сајма и обећали да ће наставити са унапређењем својих производа, и следећи пут доћи са још бољом понудом.