СЈЕЋАЊЕ НА ХОЛОКАУСТ- 20 ПРОФЕСОРА СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ИСТОРИЈЕ ИЗ РС НА СЕМИНАРУ У ЈЕРУСАЛИМУ

692

    Текст: Т.Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

    “Изучавање и презентација историјске грађе која документује страдања и сјећања на холокауст и геноцид није само цивилизацијски дуг према жртвама, већ и значајан чинилац у обликовању будућности. Јад Вашем јесте мјесто молитве и сјећања, али у исто вријеме је и центар непрестаног проучавања и преношења знања. То је управо један од разлога сарадње Министарства просвјете и културе Републике Српске са Меморијалним центром Јад Вашем, а која се континуирано одвија од 2012. године”, истакла је министар Наталија     Тривић на отварању семинара за професоре из Републике Српске.
Добродошлицу у Јерусалим и у Меморијални центар Јад Вашем професорима српског језика и историје из Српске пожелио је и амбасадор БиХ у Израелу Душан Ковачевић.
“Драго ми је што вас могу угостити и на располагању сам вам за све што вам буде потребно током вашег боравка у Јерусалиму. Поносан сам што сте и ове године ту и што показујете жељу за сталним усавршавањем и знањем о теми холокауста и културе сјећања”, казао је амбасадор.
У име домаћина, гостима се обратила Ришел Каплан, директорица за Међународне пројекте у Јад Вашему.
“Наш посао је базиран на сарадњи и задовољна сам што можемо угостити професоре из Републике Српске. Мрежа расте из године у годину и ово је на неки начин једна од инвестиција у вашу земљу, институције, заједнице и вас лично”, сматра Каплан.
Милован Тополовић, замјеник директора Републичког педагошког завода Републике Српске, је домаћинима уручио књиге “Настанак Републике Српске” и “Српска историја”, док је просвјетни инспектор за српски језик Раде Лаловић Институту поклонио антологију “Пред сјенама српских мученика” и зборник радова “Српска поезија страдања и патње”.
Првог дана семинара просвјетари из Српске обишли су комплекс Јад Вашема, а имали су и два предавања са темама “Образовни концепт Јад Вашема: Сјећање и образовање у Јад Вашему и Израелу” и “Холокауст и други геноциди”.
Семинар на коме учествује 20 професора српског језика и историје, од 8. до 16. 12. 2019. године, финансирају Републички педагошки завод Републике Српске и Министарство просвјете и културе Републике Српске.