СЈЕЋАЊЕ НА ЈУРИШНИ ОДРЕД ИЗ ВЛАСЕНИЦЕ

1531

  Под слоганом “Достојни својих предака, а понос потомака“, ветерани Јуришног одреда Власеница обиљежили су у данас, 28 година од формирања ове елитне јединице Војске Републике Српске.

    Тим поводом бивши припадници јединице, бројни званичници и грађани посјетили су Спомен-собу погинулим борцима Војске Републике Српске и борачко гробље у Власеници, те у храму Светих апостола Петра и Павла присуствовали парастосу погинулим јунацима.

   Начелник Власенице Мирослав Краљевић рекао је да су припадници те јединице током ратних дејстава изградили и сачували пуно борбено и морално јединство, што је био кључни предуслов за стварање Републике Српске.
„Данас његујемо традиције, његујемо све што се дешавало тада и чувамо од заборава, да пренесемо на генерације које долазе шта се тада дешавало, на који начин смо преживјели, опстали и остали на овом простору“, рекао је начелник општине Мирослав Kраљевић.

   У пуном саставу, Јуришни одред у Власеници имао је од 350 до 500 припадника, од којих је живот за Републику Српску дало 35, а више од 100 је остало са трајним инвалидитетом.