СРБИСТИ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НА СЕМИНАРУ ЗА ПРЕДАВАЧЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У БЕОГРАДУ

697

   Tекст: Татјана Голијанин/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

   Делегација србиста из Републике Српске присуствовала је  61. Зимском републичком семинару за предаваче српског језика, који је од 7. до 9.2.2020. године, у организацији Друштва за српски језик и књижевности Србије, одржан на Филолошком факултету у Београду. Сузана Остојић и Татјана Голијанин, професорице српског језика у власеничком  Средњошколском центру „Милорад Влачић“, биле су међу 30 предавача из основних и средњих школа у Српској, чланова Друштва наставника српског језика и књижевности Републике Српске.

   „Професори из наше школе први пут су учествовали на овом међународном семинару, али сигурно не и посљедњи. Програм семинара је био веома добро осмишљен, комбинована су  пленарна излагања и радионице са занимљивим темама, могло се много тога чути и научити, али и размијенити искуства са колегама који раде у школама широм региона. Захвални смо Друштву  наставника српског језика и књижевности Републике Српске које нам је обезбиједило бесплатну котизацију за учешће на семинару, а сигурно је да ће нам стечено знање користити за постизање још бољих резултата у настави матерњег језика“, истакла је Сузана Остојић, предсједник Актива професора српског језика у  Средњошколском центру „Милорад Влачић“ у Власеници. 

   Семинару је присуствовала и  просвјетна савјетница за српски језик у Републичком педагошком заводу Силва Добраш.

  „Овај традиционални семинар, на коме већ другу годину учествују и предавачи из Српске, је само један вид сарадње  која треба да буде још јача како би се сачувао српски језик. Статус нашег језика ће се побољшати увођењем изборних предмета који у бази имају правопис и језичку културу и његовањем ћирилице“, сматра Силва Добраш. 

   Тродневном семинару присуствовало је око 1500 предавача српског језика из Србије, Републике Српске и Косова и Метохије.