СТАНОВНИЦИ ДА ЗАШТИТЕ ИМОВИНУ ЗБОГ МОГУЋЕГ ИЗЛИВАЊА БУЈИЧНИХ ПОТОКА

503

Извор: РТРС

   Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, с обзиром на тренутну хидрометеоролошку ситуацију и најаву обилних падавина у Српској, апелује да становништво заштити своју имовину због могућег изливања бујичних потока и мјестимичне појаве клизишта.

   Из Министарства пољопривреде позивају грађане, привреднике и пољопривреднике да буду на опрезу и у приправности, да редовно прате упозорења Републичког хидрометеоролошког завода и временске прилике, те да по потреби предузму превентивне мјере заштите, измјесте механизацију и заштите пољопривредну производњу.

   – Подсјећамо да је, осим Републичког хидрометеоролошког завода, упозорење на могућност изливања бујичних потока и мјестимичних појава клизишта издао и ЕФАС-платформа Европског центра за поплаве – саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

   Према прогнозама Хидрометеоролошког завода, у сјеверном појасу у периоду од петка до уторка очекује се од 100 до 130 литара кише по метру квадратном, док се у централном појасу, који укључује и јужну половину Крајине, очекује од 80 до 100 литара падавина по метру квадратном.

   У јужном појасу, односно на подручју Херцеговине, наредних дана очекује се од 20 до 30 литара кише по метру квадратном, а у високој Херцеговини додатних 10 до 20 литара падавина по метру квадратном.

   – Према тренутним излазима из расположивих прогнозних модела, у наредна три дана се не очекује значајан пораст водостаја на главним водотоцима на територији Републике Српске – наводи се у саопштењу.