СТУДЕНТИ И ПРОФЕСОРИ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА ШУМАРСТВО У ВЛАСЕНИЦИ ОБИЉЕЖИЛИ СВЈЕТСКИ ДАН ШУМА

1445

Текст и фото: Редакција / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

    Студенти и професори студијског програма Шумарство у Власеници, свечаном академијом и пригодним културно – умјетничким програмом обиљежили су данас Свјетски дан шума, који се слави 21. марта.

   Свечаности уприличеној у амфитеатру факултета у Власеници присуствовали су и представници Универзитета у Источном Сарајеву, Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву у оквиру којег дјелује студијски програм у Власеници, руководство општине Власеница, на челу са предсједницом Скупштине општине Горданом Трампић, те представници локалних институција и установа, као и други гости.

    Гордана Трампић је,  поводом обиљежавања Свјетског дана шума, изразила је задовољство што је одсјек Шумарство у Власеници од 2011. године постао један од најперспективнијих на Универзитету.

   ”Наша локална заједница полаже велику пажњу на образовање и циљ нам је да доведемо што више студената у Власеницу. То ће омогућити и изградња студентско-ђачког дома гдје су радови већ у току. Наша намјера је да млади кадрови остану и успјешно раде у својој локалној заједници”, нагласила је Трампићева.

   Декан факултета, доц. др Марко Гутаљ у свом обраћању присутнима посебан акценат је ставио на однос човјека према шумама.

   ”У агенди овог данашњег празника јесте апел за све нас јер смо свједоци да сваке секунде у свијету нестане 1.5 хектара шуме. То је крајње неодговоран однос према плућима наше планете! Једино уз помоћ шума човјек може да утиче на климатске промјене и то повећањем шумовитости на нашој планети”, нагласио је Гутаљ.

   Он је додао да су шуме филтер који се супротставља појави све веће количине отпада за коју је човјек одговоран и да је наша дужност да чувамо непроцјењиво благо које шуме представљају.

   Учешће у програму узела је и професорица Јована Ђогић, која је са ученицом из Средњошколског центра ”Милорад Влачић” одржала презентацију о значају шума и ставовима свјетских научника о проблемима који се могу ријешити.

   Ријеч су имали и виши асистент Бобан Милетић као и професорица Стојанка Косорић, који су говорили о значају недрвних шумских производа, али и срећи које нису ни свјесни људи што имају привилегију да живе и дишу на нашим просторима, у идеалним условима за здрав и хармоничан живот.

    Културно – умјетнички програм обогатили су наступи Оље Бабић из Братунца, младе и талентоване умјетнице пред којом је свијетла музичка будућност.