СУД БИХ УКИНУО ЗАБРАНУ: ГЕНЕРАЛ САВЧИЋ ОСТАЈЕ НА ЧЕЛУ БОРС-А

354

   Извор: Глас Српске

  Суд БиХ званично је уважио жалбу предсједника Борачке организације Републике Српске генерала Миломира Савчића и преиначио рјешење од 29. јануара којим је Савчићу након потврђивања оптужнице за ратне злочине било забрањено обављање функције предсједника БОРС-а.

   – Дјелимично се уважава жалба адвоката Миодрага Стојановића, те се Рјешење суда преиначава и према оптуженом укида мјера забране обављања функције предсједника Борачке организације РС. У преосталом дијелу, жалба браниоца одбија се као неоснована – наводи се у рјешењу Суда БиХ, у чијем посједу је “Глас Српске”.

   Адвокат Миодраг Стојановић жалио се и на мјеру забране којом се генералу Миломиру Савчићу ограничавају наступи у медијима у дијелу који се односи на предмет суђења, али суд је у том дијелу одбио жалбу и та мјера остаје на снази, као и мјера забране напуштања БиХ и одузимања путних исправа.

   Подсјећамо, Тужилаштво БиХ подигло је 31. децембра прошле године оптужницу против бившег команданта 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба Војске Републике Српске генерала Миломира Савчића због, како је наведено, помагања у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници. Суд БиХ је 13. јануара потврдио оптужницу, а генерал Савчић се 10. фебруара пред судом изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице која му се ставља на терет.