СУТРА У 7.00 ЧАСОВА ПОЧИЊЕ ИЗБОРНА ТИШИНА

209

    Предсједник Централне изборне комисије БиХ Жељко Бакалар рекао је да изборна тишина у БиХ почиње сутра у 7.00 часова и трајаће до недјеље, 15. новембра, до 19.00 часова.

    Бакалар је навео да је Изборним законом прописано да у току 24 часа прије отварања бирачких мјеста на територији БиХ неће бити никаквог медијског извјештавања или било какве активности која се односи на политичку изборну кампању, те да период изборне тишине траје до затварања бирачких мјеста.

   – Политичким субјектима се забрањује одржавање скупова с циљем политичке кампање, излагање у бирачком мјесту или околини било каквих материјала и кориштење домаћих и међународних средстава комуникације с циљем утицаја на бираче. Забрањено је кориштење мегафона и других разгласних уређаја, те свака активност којом се омета или опструише изборни процес – истакао је Бакалар.

   Због кршења изборне тишине, каже Бакалар, изрицаће се новчане казне које износе од 1.000 до 10.000 КМ за странку, од 1.000 до 5.000 КМ за кандидата, а приговор се подноси у року од 24 часа од тренутка учињене повреде.

   Он је подсјетио да је од јутрос од 7.00 часова па све до недјеље, 15. новембра, до 19.00 часова на снази забрана објављивања резултата истраживања јавног мњења у вези са гласањем и изборима.

   Бакалар је рекао да ће бирачка мјеста бити отворена у недјељу, 15. новембра, од 7.00 до 19.00 часова, а бирачи ће, уз показивање једног од важећих идентификационих БиХ докумената /лична карта, возачка дозвола, пасош/, на бирачком мјесту добити комбинацију гласачких листића.

   Он је позвао бираче да провјере локацију свог редовног бирачког мјеста на веб страници ЦИК-а или слањем матичног броја СМС поруком на број 091/121212, а цијена поруке је 10 фенинга плус ПДВ.

   Према његовим ријечима, бирач може провјерити локацију на којој гласа и путем инфо-линије ЦИК-а на бројеве телефона 033/251-331 и 033/251-332.

   – Тајност гласања је обезбијеђена – поручио је Бакалар.

   Бакалар је рекао да право гласа на локалним изборима има 3.283.380 бирача, од којих је 3.141.257 редовних, 102.377 оних који ће гласати путем поште, а 17.058 путем мобилног тима.

   – Међу уписанима је и 14.059 бирача са статусом расељеног лица који гласају лично, 7.925 са тим статусом, али за гласање у одсуству и 704 оних који ће грађанску дужност обавити у дипломатско-конзуларним представништвима – појаснио је Бакалар.

   Предсједник ЦИК-а је рекао да се на локалним изборима ове године бира 56 скупштина општина у Републици Српској, 64 општинска вијећа у Федерацији ФБиХ /ФБиХ/, 120 начелника општина у БиХ, седам скупштина градова у Републици Српској, 14 градских вијећа у ФБиХ, 22 градоначелника у БиХ и Скупштина Брчко дистрикта.

    – Загарантована мјеста за припаднике националних мањина предвиђена су у 21 општини за 23 кандидата – рекао је Бакалар, истичући да се ове године први пут на локалним изборима градоначелник Источног Сарајева бира непосредно.

   Бакалар је додао да се осим 120 начелника и 22 градоначелника на локалним изборима 2020. године бирају и 3.142 вијећника/одборника од којих 23 представника националних мањина.

   – На изборима учествују 543 политичка субјекта, од којих је 129 политичких странака, 262 независна кандидата, 72 коалиције, девет листи независних кандидата, те 71 кандидат за националне мањине – рекао је Бакалар.

   Он је навео да је овјерено укупно 30.809 кандидата од којих 425 кандидата за начелнике/градоначелнике, 30.188 кандидата за општинска вијећа, односно скупштине општина или градска вијећа, односно скупштине града и Скупштину Брчко дистрикта, те 196 кандидата представника националним мањина.

    У БиХ је формирано укупно 5.759 бирачких мјеста, укључујући и 388 редовних мобилних тимова.

   Бакалар је навео да ће по једно бирачко мјесто бити отворено у Амбасади БиХ у Бечу, Почасном конзулату БиХ у Грацу, Генералном конзулату БиХ у Штутгарту, Генералном конзулату БиХ у Минхену, Амбасади БиХ у Ослу, Амбасади БиХ у Београду и Генералном конзулату БиХ у Чикагу.

    Предсједник ЦИК-а је рекао да ће лица која су ковид позитивна, као и лица која се налазе у изолацији уз доказ о изреченој изолацији гласати путем ковид тима, којих је до сада формирано 129.

   ЦИК је, закључно са јучерашњим даном, акредитовао 109 међународних посматрача, 120 посматрача политичких субјеката и 3.824 посматрача удружења грађана.

   Бакалар је, због тренутне епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, позвао све који ће у недјељу, 15. новембра, учествовати у изборном процесу да се придржавају прописаних епидемиолошких мјера, а то је одржавање физичке дистанце од минимално 1,5 метар.

   – Сви предсједници бирачких одбора и њихови замјеници током рада на бирачком мјесту дужни су да се придржавају општих мјера здравствене заштите, укључујући темељно и редовно прање руку, дезинфекцију, ношење маске, правилно кориштење и одлагање марамице приликом кихања или кашљања – појаснио је Бакалар и додао да се редовно морају чистити и гласачке кабине, као и провјетравати просторије.

   Он је рекао да је у свим изборним јединицама обезбијеђена заштитна опрема и дезинфекциона средства за биралишта, осим у изборној јединици Крешево и Хан Пијесак.