СУТРА У ВЛАСЕНИЧКОМ ХРАМУ: ДРУГО ВЕЛИКОПОСНО БДЕНИЈЕ!

371

   Девет дана уочи празника Цвијети, како то налажу богослужбени канони Православне Цркве, у храму Светих апостола Петра и Павла у Власеници биће служено Друго бденије, током којег се чита Акатист Пресветој Богородици. Бденије ће служити свештеници епархије Зворничко- тузланске.

   Бденије или бдијење је појам који долази од глагола „бдјети“, као што можемо бдјети над дјететом или својом душом. С обзиром да Пост истовремено представља пут нашег узрастања к Богу, неопходно је да употребимо све наше силе (физичке, умне и душевне), како бисмо, у мјери у којој можемо, што више себе уподобили Христу. То значи, да живећи светотајинским животом, сваким новим даном постајемо бољи од самих себе, угледајући се на Христа, који и јесте мјера нашег раста. Зато Свети Оци и говоре да је Бог постао човјек, да би људи могли постати богови, не по суштини већ по благодати.

   Дани Васкршњег Поста, који нас изнова сјећају на Господа, представљају наше окретање ка нама, ка Господу у нама, да бисмо сагледали све наше недостатке, како бисмо их исправили уз Божију помоћ, и себе, као људе Божије, обновили. Јер, Пост као уздржавање од мрсне хране сам по себи не би значио ништа, да није оне Божије благодати која обнавља покајане душе, уздиже их к Себи, сараспиње и саваскрсава.

   Идући ка свијетлом дану Васкрсења Христовог, којим славимо побједу Живота над смрћу, очистимо сопствене гријехе постом, молитвом и покајањем, да бисмо као народ засијали пред Лицем Васкрслог Христа!