СВЕТА МАТИ АНГЕЛИНА, УТЈЕШИТЕЉКА СИРОМАШНИХ

918

   Српска православна црква и вjерници данас прослављају светитељку са наших простора. У питању је преподобна мати Ангелина, ћерка Ђорђа Аријанита Комнина, средњeвijековног господара области Коњуха и Шкумбе и супруга Стефана Бранковића, сина српског деспота Ђурађа Бранковића.

   Свjетовно име Преподобне мати Ангелине било је Ангелина Бранковић. Била је изузетно образована жена која је имала једну од највећих библиотека на овим просторима. И данас се њенe мошти почивају у манастиру Крушедол. Ангелина се 1460. године удала за слијепог Стефана Бранковића, изгнаног српског деспота, са којим је подијелила све невоље које су га снашле у каснијем животу, како у Србији, тако и у Албанији и Италији. Са њим је имала два сина, Максима и Јована и ћерку Мару које је васпитавала у хришћанском духу.

   Након мужевљеве смрти се замонашила и кренула је да се бави милосрдним дјелима због чега ју је народ прозвао “мајка Ангелина”. Надживјела је и супруга и троје деце, а упркос оскудици са којом се борила три пута је преносила мужевљеве мошти, а два пута и мошти сина.

   Кроз цијелу Службу Ангелина се ословљава као мати, преподобна, преблажена, присноблажена, достоблажена и блажена. Исказане су и њене хришћанске врлине – чистота подвижничког живота, безгранично милосрђе, стрпљивост и мудрост, оданост супруге и пожртвованост мајке.

   Ангелина се сматра заштитницом сиромашних и угњетаваних, а кроз цијелио живот али и своје наслијеђе, преносила је поруку да је физичко сиромаштво неважно све док је срце испуњено. ”Од материјалне је много опаснија духовна биједа”, гласи поука из њеног живота. Послушајте пјесму која јој је посвећена:

https://www.youtube.com/watch?v=EpppS2NX7Jw