СВЈЕТСКИ ДАН БЕЗ ЦИГАРЕТЕ

263
   У бројним земљама широм свијета 31. јануар се обиљежава као “Национални дан без цигарете”, током којег се покушава едуковати становништво од опасности које пријете пушачима, али и онима који се називају “пасивним пушачима”.

   Извјештај Свјетске здравствене организације показује да готово пет и по милиона људи годишње умре од болести изазваних дуваном. Ако изостане потребна политичка воља да се забрани кориштење дувана, у Свјетској здравственој организацији предвиђају да ће се број умрлих од посљедица кориштења дувана повећати на више од осам милиона до 2030. године, а 80 одсто тих смртних случајева ће се догодити у сиромашним и средње развијеним земљама.

   У јавности је већ одавно устаљена парола да је „једини рат који подржавају све владе свијета рат против дуванског дима“. Стручњаци већ годинама указују да је стање у БиХ у вези са употребом дуванских производа алармантно.

   Босна и Херцеговина се налази међу 20 водећих земаља у свијету по конзумирању дувана. Резултати истраживања показују да скоро половина одраслог становништва припада категорији сталних пушача. Од тога више од половину чине мушкарци, а трећину жене.

   Пушење дувана је водећи фактор ризика за велики број незаразних болести јер повећава ризик настанка болести срца, инфаркта и можданог удара, обољења дисајних путева, рака плућа и других малигних болести. Изложеност дуванском диму у загађеном радном и јавном простору и код непушача такође може да изазове многе малигне болести, болести срца или болести плућа.

   Ефикасна заштита од изложености дуванском диму захтијева потпуну елиминацију дуванског дима, јер само окружење 100 одсто без дуванског дима може да заштити људе од овог штетног дејства.

   Многе земље свијета предузимају значајне мјере у циљу забране пушења и на јавним мјестима, што је већ на снази у неким од земаља у којима је то прије било незамисливо, као нпр. Русији, Турској, Грчкој, а о томе се води расправа и у неким земљама региона.

   Значајан корак у превенцији и смањењу употребе дувана представља Оквирна конвенција о контроли дувана Свјетске здравствене организације, први јавно здравствени уговор који је ступио на снагу 27. фебруара 2005. године.

   Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине 10. јула 2009. године ратификовала је Оквирну конвенцију о контроли дувана Свјетске здравствене организације, којом се БиХ обавезала да ће проводити препоруке прописане том конвенцијом.