ТАТЈАНА ГОЛИЈАНИН И МИЉАН ПРХИЋ ПРОСВЈЕТНИ РАДНИЦИ ИЗ ВЛАСЕНИЦЕ НА СЕМИНАРУ У ИЗРАЕЛУ

1294

    Двадесет просвјетних радника, професора српског језика и историје, јуче су са београдског аеродрома “Никола Тесла” кренуло пут Израела. Међу њима је и двоје Власеничана: Татјана Голијанин, професор српског језика у     Средњошколском центру “Милорад Влачић”, и Миљан Прхић, наставник српског језика у Основној школи “Вук Караџић”. Просвјетари из Српске и ове године ће учествовати на семинару посвећеном изучавању холокауста, али и његовања културе сјећања.
Милован Тополовић, помоћник директора Републичког педагошког завода Републике Српске, и вођа пута, истиче да је ова врста едукације веома важна.
“Као и претходних година, екипа коју чине професори који у највећој мјери утичу на развој и очување националне свијести, србисти и историчари, учествоваће на семинару у Јерусалиму, односно у Јад Вашему. Наш циљ је да више сазнамо о страдању јеврејског народа у Другом свјетском, али и осталим ратовима, као и да, поучени њиховим искуством, својим радом, у својим учионицама, чувамо културу сјећања на страдање српског народа. Наша екипа ће у Јерусалиму боравити осам дана, од 8. до 16. децембра, и сигурно је да ћемо много тога сазнати и научити, али и обићи знаменитости овог града,важне за нашу вјеру. Данас ћемо да се упознамо са нашим домаћинима, а већ од сутра почињемо са радом и предавањима”, казао је Тополовић.
Организатор семинара је Републички педагошки завод Републике Српске уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске.
Професори који учествују на семинару одабрани су на основу пријава на позив за учешће, који је крајем августа објавио Републички педагошки завод.