ТРАДИЦИЈА ЈАЧА ОД КОРОНЕ

741

Т. Голијанин / Власеница 24

Да сусрете са драгим људима и добрим пријатељима ништа не може спријечити, показао је и овогодишњи “Поход на Пјеновац”.

Иако власенички планинари, због актуелне ситуације и епидемиолошких  мјера које су на снази, нису позивали госте, на надалеко познатој манифестацији јуче се појавило око 250 планинара из Републике Српске и региона, који су, кроз најљепше предјеле Јавор планине,  прошетали до Пјеновца.

“Ми смо, у складу са здравственихм препорукама,  организовали поход за педесет планинара из Власенице. међутим,  самоиницијативно су дошли планинари из Београда, Лознице, Милића, Хан Пијеска, Зворника, Бијељине, Пала, Милића, Рудог, Брода, Источног Сарајева…  Били смо спремни и за ову ситуацију и на стази смо свима пружили логистичку подршку, пазећи да се одржи потребна дистанца и да се не формирају веће групе, наравно, у договору са вођама тих планинарских друштава. Упркос околностима, традиција дуга педесет година није прекинута”, казао је за наш портал Драган Илић, предсједник власеничког Планинарско-еколошког друштва “Ацер”, које је организатор “Похода у Пјеновац”.

 

Власенички планинари срећни су што на најбољи начин промовишу свој град.

“Разговарали смо са некима од гостију и то су друштва која већ годинама долазе овдје и за њих је ово, на неки начин, домаћи терен. И ове и претходних година сви су понијели лијепе успомене и драго нам је да на овај начин промовишемо Јавор и Власеницу. Иако је ове године изостало много тога што је специфичност овог похода, као што су Планинарско вече и војнички пасуљ у Пјеновцу, надокнадићемо све већ наредне, када ће, надам се, поход бити организован на уобичајен начин”, наводи предсједник “Ацера”.

“Поход на Пјеновац”, се од 1972. године организује прве седмице у фебруару. Омиљена стаза планинара широм региона  дуга  је  16,5 км, а до Пјеновца се иде од Пећине,  преко Дебелог Брда и Игришта, и села која гравитирају ка Пјеновцу, Поткозловаче и Мркова.