ТРАДИЦИЈА НЕЋЕ БИТИ ПРЕКИНУТА – У НЕДЈЕЉУ “ПОХОД НА ПЈЕНОВАЦ”

350

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Иако не онако како су планинари широм региона навикли, традиционални “Поход на  Пјеновац” ипак ће бити одржан.

У недјељу, 7.2.2021. године, у 8 часова, са паркинга поред Градског стадиона у Власеници група од педесетак планинара ће кренути ка Пјеновцу, гдје их ове године неће дочекати укусни “војнички пасуљ”, нити ће на успутним станицама моћи да се окријепе топлим чајем или врућом ракијом. Али, најважније је да трaдиција дуга скоро педесет година неће бити прекинута.

Предсједник власеничког Планинарско-еколошког друштва “Ацер”, које је годинама уназад организатор похода, истиче да је упркос пандемији ковида 19 интересовање било велико, али да је ова надалеко  позната планинарска активност морала бити реализована у складу са прописаним мјерама.

“У условима несрећа које су нас задесиле и ове епидемије, многе планинарске акције су отказане, неке су одржане у скромном облику. Mи смо одлучили да се традиција не прекида, али да се истовремено уклопимо у оно што је прописано у виду здравствених препорука и броја планинара који могу учествовати у акцији. Позвали смо планинаре да се пријаве за учешће, али са ограничењем да ћемо организовати шетњу до Пјеновца само за педесет људи. Много планинара са стране је исказало жељу да дође у сопственој режији,  а ми никоме не можемо забранити да ужива у љепоти Јавор планине. Уколико буде више планинарских група, оне ће наизмјенично кретати у периоду од 8 до 9 часова у недјељу, а чланови нашег друштав ће им бити водичи . Нама ће бити драго ако они дођу, а ми ћемо се постарати да се не праве групе веће него што је дозвољено и да се поштује прописано одстојање”, наводи Драган Илић.

Он  је додао да је стаза спремна за пјешачење и сигурна за све оне који ће бити на њој.

“Сваке године се трудимо да, у складу са условима, стаза буде другачија.  С обзиром на актуелну ситуацију, ове године неће бити никаквих промјена ни у дужини, ни на рути којом се иде.  Стаза је дуга око 16,5 км. Ићи ће се уобичајеним путем, од Пећине преко Дебелог Брда и Игришта, до села која гравитирају ка Пјеновцу, Поткозловаче и Мркова. У јануару је на стази било сметова висине и по метар и више, па смо чак били уговорили и моторне санке које би нам помогле да пређемо одређене дионице. У посљедњој седмици снијег се већином отопио, али сигурно је да ће га понегдје и бити”, казао је предсједник Планинарско-еколошког друштва “Ацер”.

“Поход на Пјеновац” се традиоционално организује првог викенда у фебруару, а прошле године на стази је било око 850 планинара и рекреативаца из Републике Српске, БиХ, Србије, Хрватске и Македоније.