У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ПОСТАВЉЕНА СТЕПЕНИШНА ПЛАТФОРМА

282

К. Милић / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

У оквиру пројекта „Култура без баријера“  у Jавној установи Културни центар Власеница постављена је степенишна платформа, с циљем да се особама са умањеном тјелесном способношћу омогући учествовање у културном животу, а то подразумијева и физички приступ просторијама ове установе.

Мирослав Краљевић, начелник општине Власеница, изразио је захвалност свима који су покренули ову идеју.

„Овај пројекат је добра прилика и добар начин да покажемо људима да општина Власеница води рачуна о свим категоријама друштва. Он ће показати да наша заједница иде правим путем, да дајемо шансу свима подједнако, да нема подјела и неких других раслојавања. Увијек треба да будемо људи и помогнемо онима који су  на неки начин угрожени. Чињеница је да у Власеници имамо особе са умањеном тјелесном способношћу, што значи да је оправдан овај пројекат, и мислим да ће он допринјети да се наше друштво на неки начин изравна и да нема подјела у том смислу, јер пружамо максималну подршку и помоћ тим категоријама људи. Ја, као начелник, трудим се да и кроз друге токове и сфере живота помогнемо свим људима, да људе цијенимо и сврстамо у категорије добрих или лоших људи“ изјавио је начелник Мирослав Краљевић и додао да ће степенишна платформа због сигурности бити покривена видео надзором.

Бојана Бошковић, в.д. директора Културног центра, истиче да пројекат много значи за ову установу, а посебно за суграђане који имају неку врсту инвалидитета.

„Захваљујући пројекту „Култура без баријера“, особама са умањеном тјелесном способношћу биће олакшано кориштење просторија Културног центра. Извођач радова је Ортопедија д.о.о. из Сарајева, која је протеклог викенда извршила монтажну конструкцију и постављање платформе. Морам да напоменем да су запослени у Културном центру прошли обуку за правилно управљање и у наредним данима очекујемо употребну дозволу“, казала је Бошковићева.

Пројекат је финансиран од стране Министарства просвјете и културе Републике Српске, а имплементирао га је Културни центар у сарадњи са Општинском управом општине Власеница.

„У оквиру пројекта обезбјеђено је 39 444 конвертибилних марака, а  након тендерске процедуре постигнута је цијена од 30 306 конвертибилних марака, колико је и коштала ова платформа. Ми ћемо се обратити Министарству просвјете и култруре да утрошимо и остала средства, а све у циљу обезбјеђења лакшег приступа одређеним просторијама, особама са умањеним тјелесним способностима. Мислимо да је ово веома значајно за, прије свега, те особе које имају одређену врсту инвалидитета, да и они могу неометано приступити како просторијама библиотеке, тако и осталим просторијама Културног центра“ закључио је Жељко Дамљановић, шеф Одсјека за развој Општинске управе Општине Власеница.

Власеница је још једном показала да свим својим грађанима жели да обезбиједи бољи и лакши живот.