У САРАДЊИ СА ПС ВЛАСЕНИЦА У СШЦ “МИЛОРАД ВЛАЧИЋ” ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА О ПЕДОФИЛИЈИ

151

Власенички Средњошколски центар „Милорад Влачић“ је, у сарадњи са Полицијском станицом Власеница, реализовао бројне активности, а посљедња у низу је предавање о педофилији.

Ученици трећег разреда фармацеутске струке су, у склопу пројекта „Ја, грађанин“, као један од најзначајнијих проблема данашњице, а о којем се врло мало говори, истраживали проблем педофилије и начине за његово рјешавање. Резултате свога рада представили су  својим школским друговима, како би их едуковали и указали на важност превенције, односно на ризике који доводе до ове појаве.

Током рада на пројекту, ученици су дошли до података да је овај проблем веома распрострањен у нашем друштву, али да се о њему мало говори, све мислећи да се „то дешава неком другом“. С обзиром на то да је у нашој школи у току пројектна седмица, одлучили смо да за све наше ученике  уприличимо презентацију о овој теми, а све са циљем подизања свијести о важности овог проблема. Драго ми је што су ученици више о овој теми могли чути и од човјека из струке, инспектора из власеничке Полицијске станице и надам се да ће им све ово бити корисно у случају да се нађу на мети педофила“, казала је Маријана Казимировић, професор демократијхе и људских права.

Криминалистички инспектор Саво Матић упозорио је ученике да педофили најчешће жртве траже на друштвеним мрежама.

Ученици су, заиста, одлично одрадили ово истраживање и указали на један велики проблем, који је посебно везан за друштвене мреже. Оно што сам им ја објаснио је како да поступе у случају да они или неко њима близак буду изложени  нападима педофила, на друштвеним мрежама или у свакодневном животу. Врло је важно да одмах реагују, да се обрате родитељима, наставницима, полицији која је увијек ту за све своје грађане. Објаснио сам им и како полиција поступа у случајевима доказане педофилије, односно са лицима која су кривично процесуирани“, објаснио је инспектор Матић и додао да је веома значајно то што на подручју које покрива Полицијска станица Власеница нема регистрованих педофила.

Првој пезентацији су присуствовали ученици гимназије и здравствене струке, док ће наредних дана она бити уприличена и ђацима осталих струка у Средњошколском центру „Милорад Влачић“ у Власеници.

 

Текст: Т. Голијанин, професор у СШЦ “Милорад Влачић” задужен за медијску промоцију