У ВЛАСЕНИЦИ ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕСТАЛИХ

465

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Црни балони са питањем „Гдје је?“ полетјели су данас ка небу испред Општинске организације Црвеног крста у Власеници. Ово једноставно, а претешко питање исписано је и на флајерима, маскама и мајицама, чијом је симболичном подјелом обиљежен Међународни дан несталих – 30 август.

Обиљежавање овог датума иницирао је Црвени крст Републике Српске и његове општинске организације.

„Ми на овај значајан датум желимо да скренемо пажњу на важност проналаска свих лица несталих у ратним збивањима. Према релеватним подацима, у Републици Српкој се још трага  за 1 652 нестала лица, од којих 1 013 цивила, 626 припадника Војске Републике Српске и 13 припадника Министарства унутрашњих послова Српске. Драго ми је што су наши суграђани заинтересовани за ову проблематику, што се показало у разговору са нашим активистима, казала је за наш портал Милена Неђић, секретар власеничке Општинске организације Црвеног крста

Уз активисте Црвеног крста били су и чланови Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила

„Већ тридесет година покушавам доћи до информација, да сазнам за судбину свог супруга. Он је заробљен приликом хрватске и босанскохерцеговачке агресије  на Купрес и према мојим сазнањима, прошао је све затворе и посљедња информација је да је завршио у сплитској Лори. Дан-данас не могу да дођем ни до каквог одговора и да супруга барем достојно сахраним“, прича Радомирка Дувњак, која од 3. априла 1992. године трага за супругом Николом.

Дувњакова истиче да су породице несталих незадовољне радом Института за нестала лица БиХ.

„Захвалила бих се Црвеном крсту наше општине јер су се потрудили да се скрене пажња јавности на овај проблем. Док су радиле ентитетска тијела и  комисије за тражење несталих пронађено је око 3 600, а оснивањем Института за нестала лица БиХ, који је преузео овај процес само 400, што је срамотно и поменути. Ми свакодневно тражимо начине да покренемо овај процес, да се коначно почне више радити на томе, да се сазна судбина несталих и војника и цивила“, закључује Радомирка Дувњак.

На подручју Бирча, 26 година након завршетка Одбрамбено-отаџбинског рата, још стотину лица се води као нестало, док је непозната судбина 18 особа из Власенице.