У ВЛАСЕНИЦИ ОБИЉЕЖЕНО 26 ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА ЈУРИШНОГ ОДРЕДА

2039
Фото: Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

 Текст: Т.Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

     Мирославу Мићи Краљевићу, начелнику општине Власеница и некадашњем команданту, на свечаном обиљежавању 26 година од формирања Јуришног одреда, елитне јединице Војске Републике Српске, народни посланик Радован Вишковић уручио је, у име предсједника наше земље, Орден Карађорђеве звијезде Републике Српске, другог реда. Предсједник Милорад Додик је одлуку о одликовању ове витешке јединице донио јер је она часно и јуначки бранила свој народ и стварала нашу отаџбину.


          Свечано обиљежавање 26. годишњице од оснивања Јуришног одреда почело је посјетом Спомен-соби, настављено парастосом погинулим борцима у храму Светих апостола Петра и Павла, а завршено на Борачком гробљу у Власеници, гдје почивају јунаци из свих претходних ратова, освештавањем Спомен-костурнице, историјским часом и полагањем цвијећа на спомен-обиљежје погинулим у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату.


          Мирослав Мићо Краљевић с поносом говори о својим саборцима из Јуришног одреда.
          „Ова елитна јединица сигурно је оставила печат у историји  јер није дозволила да се понови оно што се дешавало у Другом свјетском рату, када је српски народ одвођен на клање и убијан на најгори могући начин, и поносан сам ја, грађани Власенице и цијеле регије, што обиљежавамо 26. годишњицу од њеног оснивања. Ми не смијемо дозволити да се заборави оно што смо радили, јер смо бранили наша огњишта и свој народ, јер је наша крв у темељима Републике Српске, наше државе, најмлађе српске државе. Поносан сам на све своје борце, и оне који су за Српску положили своје животе, на оне рањене, као и на све преживјеле, јер су сви они били велики јунаци“, казао је Краљевић.

 

     Радован Вишковић, народни посланик, истакао је да му је част што је као изасланик предсједника Милорада Додика уручио орден витешким Јуришницима.


          „Као човјек који долази са ових терена и зна шта је Јуришни одред значио за народ на овим просторима, имао сам додатну мотивацију и част да уручим ово одликовање најбољим, најхрабријим, људима који нису имали страха и од којих је непријатељ стрепио, припадницима елитне јединице Војске Републике Српске, Јуришницима. Оно што је најбитније и има посебну тежину је чињеница да су ови ратници часно, поштено, војнички бранили српски народ, српску територију, нису освајали туђе, нити чинили икакве злочине,  и само постојање Републике Српске је знак да су успјели сачувати свој народ“, истакао је Вишковић.

 

    Драгутин Ђуричић, предсједник милићке Борачке организације, био је командир једног од водова Јуришног одреда.

 

   „ Осјећања су помијешана. Тужан сам јер са нама нема наших сабораца који су изгинули на ратиштима, а са друге стране, драго ми је што смо ми, преживјели,  дочекали орден и захвални смо предсједнику Републике Српске на одликовању наше јединице. Прошло је 26 година, али Јуришни одред се памти широм наше земље“, рекао је Ђуричић.

 

    Момир Мајсторовић, командир једног вода Јуришног одреда, није крио емоције.


          „Нама никад ништа и нигдје није било тешко, када је требало бранити српски народ. Поносан сам што сам у јединици био са оваквим борцима, јунацима, а посебно са нашим командантом Краљевићем“, истакао је Мајсторовић.

 

    Ратни новинар Жељко Стојановић команданту власеничког Јуришног одреда Мићи Краљевићу уручио је драгоцјен поклон – оригинални календар из 1994. године, на коме су јуначки Јуришници.

 

„Негдје у предграђима моје душе прошеташе Јуришници. Прво они којих више нема, па живи, просиједи као и ја, затим времена Одбрамбено – отаџбинског рата када свачије лице пукне истином. Ту нема скривања, претварања. Зашто? Смрт за вратом човјеку отпусти кочнице, покаже му право лице. Какав је ко човјек, такав му је стил живота, па и смрти. А Јуришници? Громко и у налету, у судару са животом. Слобода и српски народ су им били свети. Много специјалних јединица и ја се познајемо и неке су биле опремљеније, бројније, са њиховим припадницима, ветеранима сам на “ти”, али јуришно срце је за мене на првом мјесту“ , рекао је Стојановић.

 

    Кроз Јуришни одред прошло је око 710 бораца. У различитим периодима јединица је бројала од 130 до 160 војника. Као припадници Јуришног одреда погинуло је 18 бораца,  седам некадашњих Јуришника као војници других јединица, а у послијератном периоду умрло је 14 бораца који су били у јуришном строју.

   Кад су нас нападали – Јуришни одред је био ту да одбрани, када су отимали – Јуришници су враћали отето, када су покушавали да затру српски народ, Јуришни одред је био ту да га  сачува. Најмање што можемо учинити је да се с поносом сјећамо свих оних који су се борили у његовим редовима, а посебно оних који су своје животе уградили у темеље Републике Српске. Нека им је вјечна слава и хвала!