У ВЛАСЕНИЦИ ОДРЖАН 3. САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ И ПРИВРЕДЕ

4206

            Текст:Редакција/Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

    У Власеници је 12. октобра, на 3. Сајму пољопривреде и привреде, производе представило близу 70 пољопривредних произвођача и привредника из региона.

     Сајам је свечано отворио начелник општине Мирослав Краљевић, који је рекао да је циљ организатора да Сајам постане традиционалан, а локалних власти да анимирају пољопривредне произвођаче.

    “То је нешто што будућност намеће, јер ће нас та глобална свјетска прича о глобалном загријавању натјерати да се вратимо тамо гдје смо поникли и да земљу коју имамо искористимо на најбољи начин. Ми ресурсе имамо и све је у нашим рукама. Колико будемо радили толико ћемо и имати. Општина Власеница ће појачати буџет у идућој години када је у питању пољопривреда, субвенције и помоћ. Очекујемо апсолутну помоћ Владе Републике Српске, нашег ресорног министарства”, нагласио је Краљевић, обраћајући се окупљенима у Средњошколском центру, гдје је одржана манифестација.

 

     Виши стручни сарадник за агроекономију у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Сања Нинковић рекла је новинарима да је ресорно министарство подржало ову значајну сајамску манифестацију.

   “Имамо наше правилнике у којима подржавамо људе који се баве свим видовима пољопривредне производње, а све то с циљем да се обезбиједи њихова материјална егзистенција и да се задрже на овом подручју”, навела је Нинковићева.

 

 

    Самостални стручни сарадник за пољопривреду у општини Власеница Раде Малишевић рекао је да су јуче, у оквиру предсајамских активности, организована и стручна предавања из различитих области пољопривредне производње.

    “Имали смо еминентне стручњаке из Бањалуке, Бијељине и Братунца, који су одржавали предавања из области повртарства и воћарства, сточарства, те из области климатских промјена”, рекао је Малишевић у име организатора Сајма, општине Власеница.

 

    У оквиру Сајма организована је и богата понуда гастро специјалитета, које су припремиле чланице Удружења жена “Подриње” из Власенице.

    Додијељена су и признања и захвалнице за постигнуте резултате из области сточарства, козарства, повртларства, говедарства и коњарства, за резултате из области хуманитарног рада, за промоцију домаће радиности, најбоље уређен штанд, те институцијама, предузећима и организацијама које су подржале организацију Сајма.

Такође, истог дана одржан је и традиционални Михољдански вашар, који се у овом граду одржава од 1903. године.

Миланка Милић, прерада млијечних производа

 

Мирослав Николић, производња ракије

 

Милада Ђурић, посјетилац Сајма

 

Маја Лелек, Цвјећара “Маја”

 

Данијела Мирић, ОШ “Вук Караџић”

 

Десанка Николић, Удружење жена Подриња

 

Ђорђе Секулић, Пивара Сребреница

 

Јагода Петровић, Коло српских сестара

 

Божо Влачић, Производи од смокве Требиње