УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА ”ПОДРИЊЕ”: ОСНАЖЕНО И СЛОЖНО У НОВЕ АКТИВНОСТИ!

616

   Текст: Т.Рикановић/Инфо портал Власеница24

   Окупљањем у просторијама Културног центра у Власеници, удружење које броји више десетина жена из Власенице и околине, прославило је успјешан рад у протеклој години али и почетак реализације планова за 2019. годину.

   Десанка Николић, предсједница ”Подриња” за наш портал је изјавила да ово удружење тренутно има 20-ак активних чланица, чији се број вишеструко повећава укљичивањем суграђанки у разне пројекте које заједно осмишљавају.

   ”Пројектом подршке женама које се баве производњом млијека и млијечних производа помогли смо 20 привредница а у пројекту у којем су учествовале жене које се баве производњом малина подржали смо рад 40 жена”, додала је Николићева.

   ”Ово окупљање је наша традиција, сваке године након Новогодишњих празника састанемо се и уз пићеи и укусну храну коју саме припремимо сумирамо утиске прошлогодишњег рада”, нагласила је она.

   ”Од фебруара 2018. године закључно са почетком 2019., имале смо низ радионица гдје је углавном било ријечи о равноправности полова а обрађена је и тема насиља у породици. Ту смо одржале 10 радионица тако да су жене што се тиче закона и свих одредби едуковане о томе гдје се могу обраћати у случају насиља, која су им права и све остало о томе”, истакла је Николићева.

   ”Постале смо далеко снажније, дружимо се са женама из Тузле које смо и посјетиле 4. децембра прошле године и ту смо стекле пријатељства и са женама из Брчког, Кладња које су нам пренијеле своја искуства по разним питањима”, рекла је Николићева додавши да је дружење веома битно за чланице овог удружења па им је у плану да ускоро узврате гостопримство пријатељицама из наведених градова.

   ”Након успјешно реализованог Сајма пољопривреде у Власеници, ми смо учествовале на истоименом сајму у Тузли. Тамошње удружење жена ”Вива” озбиљно ради и организује бројне пројекте у којим смо у партнерству. Задовољне су и планирају нас као сараднике за даље”, истакла је она и додала да Општинска управа Власеница активности ”Подриња” подржава од самог оснивања удружења.

   ”Захвалне смо за подршку коју нам пружа општинско Одјељење за финансије и овим путем користим прилику да им се јавно захвалим што су и данас издвојили времена да нас посјете и да заједно наздравимо заједничким успјесима”, рекла је Николићева.

   ”Осим што реализујемо многе активности, ту је и неформални дио, бројна путовања на којима се увијек лијепо проведемо и кући се вратимо препуне утисака ка она примјер са Златибора, из Бијељине и тако даље”, истакла је Николићева и додала да је наредна дестинација Херцеговина, и то Јабланица, Мостар или Коњиц, који неке од чланица до сада нису имале прилику посјетити.

   ”Тренутно у плану имамо пројекат који подразумијева обуку жена за плетење, хеклање, вез гдје ће све заинтересоване учеснице добити комплет материјал и што је врло важно, биће им плаћен рад па ће имати и могућност да зараде од тога. Пројекат ће почети у марту и позивамо све заинтересоване жене да се пријаве”, најавила је Николићева.

   ”Позивамо све жене са подручја општина Милићи, Власеница и Шековићи да учествују у овој обуци и искористе прилику да зараде”, нагласила је предсједница Удружења жена ”Подриње” и додала да се све информације могу добити позивом на број телефона: 066/208-597.

   Инфо портал Власеница 24 такође апелује на све читаоце да женама које немају запослење а желе да се баве наведеним рукотворинама пренесу вијест о овом квалитетном пројекту који до сада није имплементиран у нашој средини. Срећно!