УРУЧЕНА ПРИЗНАЊА ЧЕШКЕ АМБАСАДЕ, НАЈБОЉИМ ВЛАСЕНИЧКИМ МЛАДИМ ЛИКОВНИМ УМЈЕТНИЦИМА

993
Фото: Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

   Прилог припремила: Т.Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

    Klara v. Kriegsheim Kadlecova, замјеница амбасадора Републике Чешке у Босни и Херцеговини, посјетила је данас Основну школу „Вук Караџић“ у Власеници, како би уручила дипломе и пригодне поклоне Сергеју Ђурићу и Срђану Плакаловићу, ученицима чији су радови награђени на Међународном ликовном конкурсу Lidice 2017.

    „ Прошле године на конкурсу је учествовало преко 25000 ученика из цијелог свијета, од тога њих деведесетак из Босне и Херцеговине. Власеничани Сергеј и Срђан су направили веома лијепе умјетничке радове који су награђени и задовољство ми је што сам данас у Власеници и што имам прилику да им лично уручим дипломе за њихово постигнуће“, казала је Klara v. Kriegsheim Kadlecova.

 

У разговору са директорицом школе Данком Кезуновић, замјеница амбасадора је истакла задовољство чињеницом да власенички основци редовно учествују на овом традиционалном такмичењу.

    „Нажалост, послије дугогодишњег учешћа и многих освојених награда на овом такмичењу, ове године ће ликовни радови наших ученика изостати. С обзиром да смо због радова на санацији кровне конструкције били присиљени да наставу измјестимо у просторије средњошколског центра и Шумарског факултета, гдје су часови скраћени, нисмо били у могућности да на вријеме припремимо радове за учешће на овој престижној Међународној изложби. Наравно, већ наредне године настављамо са редовним учешћем, као и до сада. Наш наставник Његош Арнаут је познат као наставник који са својим ђацима често осваја награде на ликовним конкурсима широм свијета, па вјерујемо да ће се то наставити и у будућности“, истиче директорица Кезуновић.

 

Његош Арнаут, наставник ликовне културе и човјек који годинама власеничким основцима преноси љубав према умјетности, захвалио се замјеници амбасадора на жељи и труду да посјети Власеницу, основну школу и да лично уручи дипломе награђеним Власеничанима.

    „Ми дужи низ година добијамо признања из Лидица, гдје редовно учествујемо на тематским изложбама. То је једно посебно, историјско мјесто, познато по страдању дјеце у Другом свјетском рату, и већ 45. пут се то обиљежава тематским ликовним изложбама. Мени је част и задовољство што су само наша два ученика из цијеле Босне и Херцеговине награђена на прошлогодишњој изложби, а сигуран сам да ће у будућности бити још награда. Због досада постигнутих резултата, имали смо прилику да будемо гости амбасаде Републике Чешке у Сарајеву, као и да они посјећују нашу школу, чиме се мало ко у земљи може похвалити. Иако смо били почели припреме за учешће на овогодишњој изложби са темом заштите вода, стицајем околности нисмо у могућности да учествујемо, али чим се вратимо у нашу школу, настављамо са активним радом“, рекао је наставник Арнаут.

 

Сергеј Ђурић и Срђан Плакаловић, сада ученици средњих школа, истичу да су дипломе пристигле из Лидица дивно подсјећање на њихово деветогодишње школовање.

    „ Рад који је награђен је рађен посебном техником, линорезом, и на њему сам представио једно путовање кроз природу. Ово је прва награда коју сам добио за свој ликовни рад и заиста ми много значи. Жао ми је што у Економској школи, коју сада похађам, нећу имати прилику да даље развијам свој таленат, али надам се да ћу имати времена да бар понекад сликам“, каже Сергеј Ђурић.

 

„Током школовања добио сам много награда на разним међународним конкурсима, али ова је посебна због тога што ми је уручила замјеница чешког амбасадора, у школи коју сам донедавно похађао. Драго ми је што су радови, мој и мог друга, изабрани међу најбоље између толиког броја радова пристиглих из цијелог свијета, и надам се да ћу имати прилику да се и убудуће посветим ликовној умјетности“, казао је Плакаловић.