УСПЈЕШНО ЗАВРШЕН ПРВИ САЈАМ ДОМАЋИХ ПРЕХРАМБЕНИХ ПРОИЗВОДА „НАШЕ ЈЕ БОЉЕ“

365

   К. Милић / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

   Први Сајам домаћих прехрамбених производа у Власеници, под слоганом „Наше је боље“, свечано је отворио Министар вањске трговине и економских односа БиХ, Сташа Кошарац. На овој манифестацији, са својим производима представило се око педесет излагача, који су имали прилику да промовишу и продају своје производе, да се друже и стварају нова познанства, а по завршетку сајма отишли су са новчаном наградом коју им је уручио начелник Мирослав Краљевић.

 Присутнима се први обратио начелник општине Власеница, Мирослав Краљевић.

 „Прије свега користим прилику да вас поздравим и да вам се захвалим на подршци. Данас је Власеница показала по ко зна који пут да је добар домаћин, добар организатор. Моја захвалност прије свега Привредној комори Републике Српске која нас је помогла, Влади Републике Српске, надлежном Министраству пољопривреде и шумарства, Туристичкој организацији Републике Српске и наравно нашем пријатељу, господину Кошарцу, министру у Савјету министара. Једноставно ту смо сви заједно са истим циљем да покажемо свима шта можемо и колико можемо. Заиста смо се увјерили данас да можемо пуно и да је ово најбољи начин да наши људи који се баве пољопривредном производњом, и сваком другом производњом, покажу оно што знају, наравно да нађу купце и да њихови производи заврше на сигурном мјесту, а то је да буду продати, тј да на крају буду употребљени. Ми као локална управа желимо да кроз све оне пројекте које ми радимо, помажемо пољопривреди, да се свијест наших људи подигне на већи ниво и да сви знају да заиста могу да живе од свог рада“, искрен је начелник Мирослав Краљевић.

„Трудимо се да људима који дођу из сусједних општина бар колико толико смањимо њихове путне трошкове и мислим да је то добар пут, добар начин. Једноставно, вјерујемо да људи живе у временима тешким, сви ми заједно, и онда једноставно је потребна подршка, а изнад свега тога морална подршка и подршка да људима кажемо да смо ту заједно и да им изразимо добродошлицу“, додао је Краљевић.

Присутнима се обратио и Министар спољне трговине Сташа Кошарац, истичући да треба дати шансу и допринос свим људима који желе да живе од свог рада.

„Потврђује се да је Власеница мјесто окупљања људи из Републике Српске, овдје су дошли вриједни људи да покажу шта могу да направе и шта желе да понуде како би употпунили ову, рекао бих,  привредну трпезу Републике Српске, да заједничким напорима вриједних људи широм Републике Српске уз све напоре институција Републике Српске промовишемо наше производе и наравно, то радимо потпуно свјесне чињенице да испуњавамо стандарде из много развијенијих земаља, и да наши производи могу бити таблирани на свим свјетским тржиштима, то је наша предност, то је наша рекао бих политика да кроз окупљење институција Републике Српске, кроз политике институција Републике Српске, дамо допринос и шансу свим људима који желе да живе од свог рада и мислим да то Република Српска ради квалитетно“,  изјавио је Сташа Кошарац.

Он је такође истакао да није задовољан третманом и начином на који Међинародне финансијске организације дистрибуишу средства у примарне и прерађивачке капацитете у БиХ, јер како је рекао Федерација БиХ има неку врсту примата у односу на Републику Српску.

„Мислим да у Републици Српској имамо јако развијене примарне и прерађивачке капацитете, да онда кад међународна заједница распише неку врсту конкурса за одређена средства, ти људи не добију, а производи тих наших људи из Републике Српске се налазе на европским тржиштима. Мислим да у том домену је федерација у некој врсти примата и ја желим да то промијеним, јер сматрам да вриједни људи из Републике Српске и компаније које се баве производњом имају прије свега таблиране производе на европским тржиштима, и из тог аспекта мислим да и локалне средине треба да имају адекватну партиципацију из неких међународних финансијских токова, исто и локалне заједнице из Републике Српске што данас нажалост није једнако као и из Федерације Босне и Херцеговине“, закључио је министар Кошарац.

Стево Савић, предсједник Привредне коморе Бијељина,  закључио је да је бренд „ Наше је боље“ важан за афирмацију домаће производње.

„Бренд „Наше је боље“ је пројекат Привредне коморе Републике Српске који годинама већ траје и то је једна јако важна и јако добра идеја да афирмишемо домаћу производњу, да афирмишемо оно што имамо. Босна и Херцеговина је потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању отворила своје границе. Наша држава са лимитираним буџетима није у стању да подстиче онолико колико подстичу развијеније земље или земље Европске Уније и ми таквом либерализацијом тржишта какву смо ми направили у Босни и Херцеговини, озбиљно угрожавамо домаће производње. Дакле, пројекат је одличан, идеја је фантастична, али моја порука јесте да морамо бити мало мудри и морамо неким нецаринским или неким другим баријерама ипак штитити оно што је наше, оно што имамо на домаћем тржишту“ изјавио је Савић.

Директор Туристичке организације Републике Српске Миодраг Лончаревић истиче да ова институција  подржава овакав вид манифестација.

„Туристичка организација Републике Српске подржава овакав вид манифестација, мени је посебна част што сам данас овдје. Ово је прилика да се наши произвођачи источног дијела Републике Српске овдје у Власеници окупе, да размијене своја искуства и такође да унаприједе своје производе, а надамо се да ће кроз овакав вид манифестација наћи своје пласмане, што је итекако потребно нашим произвођачима. Ми знамо да је ова туристичка понуда, као гастро понуда итекако битна у туристичкој понуди укупне привреде Републике Српске, ради наших традиција, и у задње вријеме ми итекако обраћамо пажњу на овај вид манифестација, због тога што су наши домаћини вриједни, такође и наше домаћице што преносе традицију и очување наше традиционалне кухиње“ каже Лончаревић.

На сајму су учествовали излагачи из Власенице, Братунца, Хан Пијеска, Сокоца, Источног Сарајева, Бијељине и Бања Луке. Отишли су са најљепшим утисцима уз поруку да се враћају у октобру, на традиционални Сајам пољопривреде.