УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА ЗА 2021. ГОДИНУ – ВЛАСЕНИЦА НА ДОБРОМ ПУТУ ДА СЕ ПРИКЉУЧИ РАЗВИЈЕНИМ ОПШТИНАМА

150

Т. Голијанин / Инфо портал ВЛАСЕНИЦА 24

Одборници у Скупштини општине Власеница су на 6. редовној сједници општинског парламента, одржаној 23.11.2021. године, донијели низ одлука важних за функционисање ове локалне заједнице.

Предсједник Скупштине општине Власеница Горан Ђурић каже да је на дневном реду било 17 тачака, од којих се расправљало о 15.

„Двије тачке смо морали повући јер су извјестиоци били спријечени да присуствују из оправданих разлога. Ми смо усвојили низ одлука међу којима су Одлука о комуналном реду на подручју општине Власеница и Одлука о условима, начину држања и заштити паса и мачака као кућних љубимаца. Свједоци смо све већих проблема када су у питању депоније и загађеност не само града, него и околине, као и проблем паса луталица. У више наврата је примјећено да из других градова довозе напуштене псе које пуштају на територији наше општине. Ми ћемо у скоријој будућности поставити камере на локације са еколошким проблемима и гдје се појављују пси луталице. Важно је да смо усвојили Нацрт буџета за 2022. годину и Приједлог ребаланса буџета за 2021. годину. Ништа мање није битна на информација о процесу израде Омладинске политике на територији општине Власеница, коју сам реферисао испред општинске Комисије за младе“, навео је Ђурић.

Нацрт буџета за 2022. годину и Приједлог ребаланса буџета за 2021. годину неке су од најважнијих ставки о којима су на овој сједници расправљали власенички одборници.

„На данашњој сједници усвојен је Ребаланс буџета за 2021. годину који је  6 021 000 КМ што говори о домаћинском понашању  локалне заједнице са буџетским средствима. У односу на нацрт, ова средства су увећана за неких 760 000 КМ, јер смо у међувремену Одлуком Владе  Републике Српске добили 700 000 за уређење градског трга и спомен-обиљежја на тргу, који се финансирају из средстава јавних инвестиција за 2021. годину. Оно што је наша обавеза у наредном периоду је да распишемо тендер за те радове  и та средства ћемо резервисати у оквиру Министарства и реализација ће вјероватно бити сљедеће године. Од Министарства смо добили и 23 000 за неразвијене општине, за финансирање пројеката. Од УНДП-ија смо добили 30 000 КМ за опремање канцеларије мјесних заједница, која ће бити у Дому културе. Ми смо задовољни што се тиче ребаланса и надамо се повећању прихода у наредној години, да имамо овако  стабилан буџет и да  исфинансирамо све обавезе које имамо у локалној заједници“, јасан је начелник Одјељења за финансије у Општинској управи општине Власеница.

Начелник Власенице Мирослав Краљевић закључује да је Шеста редовна сједница власеничког праламента протекла  у фер и коректној атмосфери.

„Одборници су дискутовали о скоро свим тачкама дневног реда. Нажалост, опозиција увијек критикује, увијек гледа све црно, односно онако како то њима одговара. Општина Власеница је на добром путу, она је стабилна општина. Уз подршку Владе и њених институција успијевамо да сервисирамо све обавезе, тако је то било и у првој половини  овој и у претходниој када је било финансијски ослабљено због  вируса корона. Имамо много започетих инвестиција и план нам је да то све буде завршено у току наредне године, у циљу бољег живота у нашој локалној заједници. Ми као локална заједница нудимо добре услове инвеститорима и циљ нам је да кроз пројекте и инцвестиције које смо урадуили и планирамо задржимо становништво и Власеница је, према статистикама и показатељима које имамо,  сигурно једна од стабилнијијх општина, што ми је драго, и на путу смо да врло брзо будемо међу развијеним општинама“, закључио је начелник Краљевић.

Наредна сједница власеничког парламента биће одржана у децембру.