УВОДИ СЕ 4Г МРЕЖА У БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ

263

   Сaвјет министара Босне и Херцеговине усвојио је одуку да ће сваки телеком оператер за 4Г мрежу издвојити 17,5 милиона КМ у пет једнаких рата, у периоду од 2019. до 2023. године, преноси инфо портал Катера.

   Како је објаснио предсједавајући ове институције Денис Звиздић, буџет институција БиХ по овом основу примиће 300,8 милиона КМ, односно 23,7 милиона КМ годишње.

   Према одлуци коју је усвојио Савјет министара у наредних годину дана 60 посто насељене територије БиХ биће покривено 4Г мрежом, а у наредних пет година телеком оператери су дужни да осигурају покривеност 90 посто територије.

   Предраг Ковач, директор Регулаторне агенције за комуникације (РАК), појаснио је да ће 4Г мрежа код свих оператера бити успостављена у наредних пет година те да су три телеком оператора у БиХ спремна за имплементацију ове мреже. Како каже, први пут се иде са покривањем територије за разлику од ранијег покривања становништва. Звиздић је на конференцији за медије рекао да су министри на сједници усвојили и приједлог Споразума о смањењу цијене услуга роминга у јавним мрежама мобилне комуникације у земљама Западног Балкана. Појаснио је да су телеком оператери у коначници пристали да се Споразум о смањењу цијена роминга имплементира од 1. јула 2019. године те да је приједлог Споразума у јавним мрежама мобилне комуникације у земљама Западног Балкана упућен Предсједништву БиХ.

   “Потписник споразума у име БиХ биће замјеник министра промета и комуникација БиХ на дигиталном самиту у Београду који ће бити одржан 4. и 5. априла”, рекао је Звиздић. Истиче да ће цијене роминга бити смањене у првој фази за 80 посто док ће 2021. оне у потпуности бити укинуте на Западном Балкану, те да ће се након тога приступити регулисању роминга са земљама Европске уније.