ВЕЛИКИ ПЕТАК, НАЈТУЖНИЈИ ДАН ХРИШЋАНСТВА!

2497

   Православни вјерници данас обиљежавају Велики петак, у знак сјећања на дан када је Исус Христос распет на крсту на Голготи.

   Велики или Страсни петак је хришћански празник којим се обиљежава страдање Исуса Христа, његово распеће на крсту и његова смрт за спасење свијета.

   На Велики петак Црква се сјећа догађаја који су непосредно претходили Христовом распећу, почевши од извођења Исуса Христа пред суд Понтија Пилата, неуспјелог покушаја да га оптуже, па до гласног викања јудејског народа: “Распни га!”, ношења крста кроз град, на путу према Голготи, те на крају распињања, праштања и земаљске смрти.

   У ноћи између Великог четвртка и Великог петка, Христа су мучили и бичевали. Понтије Пилат је предао Исуса Јудејима, рекавши да не може да га осуди, јер није нашао никакве кривице и да је тај човјек невин. Јудеји су увидјели да могу само да муче Исуса, али не могу да га осуде, па су рекли Пилату да се Исус заправо буни против императора, јер себе проглашава царем, а за такав гријех Римљани морају да казне починиоца.

   Како је то било уочи Пасхе, највећег јудејског празника, обичај је налагао да се један затвореник пусти на слободу. Пилат је питао народ кога да ослободи- Христа или Вараву, разбојника који је убио неколико римских војника. Маса, нахушкана од фарисеја, тражила је Вараву. Пилат је питао шта да уради с Исусом, а маса је урлала: “Распни га! Распни га!”.

   Христа су разапели на крст, а поред крста је остала Богородица са апостолом Јованом, Маријом Магдаленом и још неким женама. Нијема и скамењена од бола, гледала је Богородица беживотно тијело свога Сина и Бога. Јосиф из Ариматеје је отишао Пилату и измолио да са крста скине Христово тијело и сахрани га.

   Христово тијело су обавили платном и однијели у нову гробницу, коју је Јосиф био припремио за себе. Гроб је био уклесан у стијени. Кад су положили Христово тијело, на улаз су ставили огроман камен. Римљани су поставили страже унаоколо, плашећи се да хришћани не узму тијело свога Господа.

   Велики петак, због смрти Христове, је најтужнији дан у историји свијета и човјека.

   На овај дан се строго пости, храна се спрема на води, зато што све мисли и молитве треба да буду упућене Господу и подсјећању да је он себе принио на жртву, из љубави према свима нама.

   У вријеме када је Христос предао дух свој Оцу, у свим православним храмовима се износи Плаштаница. То је платно на којем је приказано Христово полагање у гроб. Плаштаница се поставља испред олтара, на посебно украшен одар, који представља гроб Христов. Вјерници у највећем реду и са дубоким поштовањем, прилазе Плаштаници и цјеливају је.