ВЛАДА СРПСКЕ ПРЕУЗИМА СВЕ ТРОШКОВЕ ПОРОДИЉСКОГ БОЛОВАЊА

463

   Влада Републике Српске ће од идуће године финансирати 100 одсто породиљског боловања, чиме ће послодавци бити у потпуности растерећени.

   ”Измјеном и допуном Закона о дјечијој заштити желимо унаприједити пронаталитетни карактер, односно стимулисати рађање дјеце”, каже министар Ален Шеранић.

   ”То је мјера коју Влада РС сходно потпису Меморандума о послодавцима реализује. Ми смо прошле године усвојили мјеру која се односила на 80 одсто поврата за породиљско боловање, а ове године је предвиђена измјена и допуна Закона о дјечијој заштити у којој ћемо 100 одсто да враћамо тај износ и то је мјера у којој Влада са послодавцима размишља о аспектима демографске политике”, рекао је Шеранић, пише АТВ.

   Послодавци се годинама жале како не могу да “финансирају наталитет Републике Српске” и да то треба да ради држава. Сада када их само неколико мјесеци дијели од тога, нова законска рјешења прихватају раширених руку.

   ”У сваком случају ће бити помоћ послодавцима, поготово оним који запошљавају већински женску радну снагу, али то је нешто што је сасвим нормално и оправдано. Не може се терет наталитета пребацивати на раднике у реалном сектору, поготово на оне гране које запошљавају женску радну снагу. У сваком случају то је један од добрих потеза Владе који мора дати неке резултате”,  истиче Драгутин Шкребић, из Уније удружења послодаваца.

   Трудничко боловање више неће бити препрека за пријављивање радница, надају се из Удружења “Четири плус”. Јован Радовановић каже да све што може охрабрити младе људе на проширење породице и останак на овим просторима је добродошло.

   ”То је требало и прије 10-15 година урадити, јер доста младих брачних парова није се усуђивало, односно поједине жене се нису усуђивале да затрудне, јер чим затрудне добију отказ”,  рекао је Радовановић.

   Ово су само неке од мјера за стимулисање рађања дјеце. Република Српска ће ускоро добити и први Закон о лијечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње у коме ће, између осталог, бити уведено и то да лијечење неплодности може искористити и жена која је пунољетна, пословно способна, а није удата.