ВЛАСЕНИЦА ЊЕГУЈЕ СЈЕЋАЊЕ НА КЊИЖЕВНО ДЈЕЛО ПРОФ. ЛУКИЋА

912

   Tекст: Т. Голијанин/Инфо портал Власеница24

   Иако је преминуо прије три године, кроз осам романа које је објавио, као и кроз сјећање на доброг и умног човјека, професор Милорад Лукић у својој Власеници неће бити заборављен. Показала је то и пуна сала власеничке Народне библиотеке у којој је, у организацији Књижевног клуба „Луча“, одржано књижевно вече у спомен на овог умног човјека.

   Аћим Тодоровић, предсједник „Луче, истиче да му је драго што Власеница није заборавила човјека као што је био Милорад Лукић.

   „Професор Лукић је био један од најумнијих људи у Власеници, члан нашег књижевног клуба, човјек који је кроз своја дјела говорио о нашем граду и његовим људима, и ово књижевно вече је најмање што смо могли учинити да се присјетимо његовог живота и рада. Он је касно објавио свој први роман, у 66. години, али је писао све до своје смрти и иза себе оставио импозантно књижевно дјело. Колико знамо, иза професора Лукића су остала три необјављена романа, а ми ћемо се, у договору са његовом породицом, потрудити да и та дјела угледају свјетлост дана. Чињеница да се на овој књижевној вечери тражило мјесто више, довољно говори о томе колики је углед професор Лукић уживао у Власеници и да ће га памтити генерације“, казао је Тодоровић на чију иницијативу је ово вече уприличено.

   Др Саша Кнежевић, професор на Одсјеку за српски језик и књижевност на Филозофском факултету у Палама, сматра да је дјело професора Милорада Лукића важно за књижевност, али и за историју Власенице.

   „Увијек је лијепо представљати у заједници у којој је писац живио и стварао. Овдје је посебно занимљиво то што је његов цјелокупни корпус исписан о људима и мјесту у коме је провео свој животни вијек. То је занимљива хроника једног малог мјеста. Писци који пишу о свом завичају, пишу о људима које знају, о мјесту које знају, о временима која су им позната, ако не лично, онда о временима о којима су слушали, и то је потешкоћа коју је овај писац успјешно савладао и он је врло вјешто заправо оставио хронику једног малог мјеста, која ће бити значајна за Власеницу и у будућности, јер ће се на њу моћи позивати и историчари“, истакао је Кнежевић.

   Поред Аћима Тодоровића и проф.др Саше Кнежевића, о књижевном раду Милорада Лукића говорио је и Милован Миланко Лелек, а прочитан је и осврт доцента др Мирјане Лукић.